Capital.ba

Španiju očekuje nova recesija

26.12.2011. / 19:58

MADRID, Španija će početkom 2012. ponovo skliznuti u recesiju, a u posljednjem kvartalu ove i prvom kvartalu sljedeće godine biće zabilježen negativan privredni rast.

Novi španski ministar ekonomije Luis de Gindos očekuje da će španska privreda, četvrta po veličini u evrozoni, u posljednja tri mjeseca ove i prva tri sljedeće godine ostvariti negativan rast od 0,2 do 0,3 odsto, dodajući da je prognoza za sljedeću godinu loša.
“Nemojte da se zavaravamo, sljedeća dva kvartala neće biti laka kako po pitanju rasta tako i po pitanju zarada”, ukazao je De Gindos.
Španija je prošle godine počela da se oporavlja od recesije koja je trajala gotovo dvije godine. Privreda je u 2011. napredovala u dva uzastopna kvartala, da bi u trećem rast stagnirao.

De Gindos je prošle nedjelje stupio na funkciju ministra ekonomije kao dio nove vlade koju je formirala konzervativna Narodna partija. On je tada izrazio uvjerenje da će se Španija izvući iz ozbiljne ekonomske krize, da će napredovati i povratiti raniji status stvaraoca poslova.

Španija ima najvišu stopu nezaposlenosti među 17 zemalja koje kao valutu koriste evro. Stopa nezaposlenosti je 21,5 odsto, a postoji i ogroman budžetski deficit, koji je nagomilan tokom recesije izazvane “pucanjem balona” nekretnina.

Španija je, dok su na vlasti još uvijek bili socijalisti, već značajno smanjila državne rashode i uvela nekoliko reformi, što se, međutim, nije odrazilo na ekonomiju.

Glavni prioritet nove vlade je smanjenje nezaposlenosti, a premijer Marijano Rahoj je naveo da će u 2012. smanjiti španski deficit za 16,5 milijardi evra pomoću strogih mjera štednje, iz kojih će biti izuzete jedino penzije. Premijer je takođe obećao reformu tržišta rada.
Narodna partija je pobijedila na izborima održanim 20. novembra uz obećanje da će ponovo pokrenuti ekonomiju. Vlada u petak treba da počne sa odobravanjem hitnih mjera, uključujući zamrzavanje novih radnih mjesta u javnom sektoru, izuzev u ključnim oblastima kao što su bezbjednosne snage. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!