Capital.ba

Trend koji će potrajati samo do februara

26.12.2011. / 7:55

BEOGRAD, U posljednjih nekoliko mjeseci prodaja stanova u Srbiji je porasla, a stručnjaci za prodaju nekretnina tvrde da je razlog nestabilnost evra.

Kaća Lazarević, suvlasnik agencije Alka, naglašava da se građani koji posjeduju novac u bankama umjesto da štede odlučuju za kupovinu nekretnina jer smatraju da će na takav način njihov novac biti bolje zaštićen.

– Neizvjesnost šta će se desiti sa evrom i strah da će ta valuta izgubiti na vrijednosti stimuliše građane da povlače svoj novac iz banaka. Sa druge strane, cijena stanova u ovom trenutku je povoljna, odnosno spustila se na realan nivo. Banke su prepolovile kamate što stvara dodatne povoljnosti za one koji žele da rješe stambeno pitanje. Recimo, stan koji je koštao 250.000 evra sada može da se kupi za 200.000 što svakako predstavlja priliku koju treba iskoristiti – kaže Kaća Lazarević.

Prema njenim riječima, prisutna je pojava da naši ljudi koji žive u inostranstvu povlače novac iz banaka i ulažu ga u nekretnine u Srbiji. Kaća Lazarević dodaje da je riječ o prolaznom trendu i da ne treba očekivati da će da potraje duže od januara ili najkasnije februara 2012.

Tomislav Sekulić, predsjednik Udruženja posrednika za promet nekretnina, kaže za Danas da se prodaja stanova povećala za 25 do 30 odsto i slaže se sa konstatacijom Kaće Lazarević da takva situacija neće potrajati u dužem periodu.

– Tačno je da je došlo do veće potražnje, ali samo za određenim tipom nekretnina. Riječ je o stanovima veličine između 50 do 70 kvadratnih metara. Ti stanovi imaju takve cijene da se kasnije mogu lako prodati po kupovnoj cijeni, čak možda i po višoj. Tako se za kupovinu stanova odlučuju i oni koji žele da ih rentiraju, kao i oni koji nemaju rešeno stambeno pitanje a poseduju potrebne sume novca. Strah od pada vrijednosti evra i novog naleta ekonomske krize su, takođe, uzrokovali veće interesovanje za kupovinu stanova.
Narod procjenjuje da je bolje da novac investira u nekretnine nego da ih drži u bankama i rizikuje da devize izgube svoju vrijednost – kaže Sekulić. Inače, pored manjih stanova povećana je i potražnja za lokalima, porodičnim kućama i placevima. Danas

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!