Capital.ba

Merkator vezao ruke Agrokoru?

24.12.2011. / 18:38

ZAGREB, Uprava slovenačkog Merkatora je ponudom da preuzme Pivovarnu Laško praktično onemogućila da je preuzme njen hrvatski konkurent koncern Agrokor.

Postupak koji je u četvrtak otvorio direktor Mercatora Žiga Debeljak ponudom da otkupi Pivovarnu Laško, a time i 23,34 odsto Merkatorovih akcija koje su se prodavale u paketu 52 odsto akcija za koje je Agrokor ponudio 221 evro po akciji, znači de fakto blokiranje Agrokorovog pokušaja preuzimanja, prenose hrvatski mediji.
Vjerovatni mandatar za sastav nove slovenačke vlade Zoran Janković koji je nekad vodio Merkator nije davao komentare na Debeljakovu akciju, ni da li je ona usmjerena samo na blokadu Agrokorove ponude ili i širenje Merkatorove djelatnosti na proizvodnju piva i bezalkoholnih pića.

Janković je ipak izjavio da je Debeljak vjerovatno “dobro procjenio situaciju” o kojoj on sam nije bio informisan.

Kako je Merkator o svojoj ponudi informisao i državne regulatore i upravu te kompanije, prodaja 23,34 odsto akcija Merkatora koje su u portfelju pivare iz Laškog sada je zamrznuta najmanje na mjesec dana, pošto uprava ne smije voditi nikakve prodajne aktivnosti.

To znači da je od 52 odsto akcija koje su nuđene na međunarodnom tenderu u okviru koga je Agrokor dao najbolju neobavezujuću ponudu sada raspoloživo za prodaju oko 29 odsto.

Ukoliko se uzme u i obzir činjenica da je odluku o prodaji svojih 10,75 odsto odgodila i Nova Ljubljanska banka (NLB) čiji je direktor Božo Jašovič zbog navodnih političkih pritisaka podnio neopozivu ostavku, za prodaju je raspoloživo tek oko 18 odsto, izvještavaju slovenački mediji.

Ukoliko Mercator preuzme PL, banke će se riješiti agonije vezane za sanaciju njenih 370 miliona evra duga, ali bi se u tom slučaju dugovi tako nastale udružene kompanije sabrali.

List Delo upozorava na zakonsko ograničenje po kome kreditna izloženost neke banke prema pojedinoj kompaniji ne smije preći 25 odsto njenog ukupnog kreditnog portfelja, što bi se u slučaju sabiranja dugova Mercatora i PL moglo dogoditi NLB.

Zato bi Mercator za svoje poteze prema Pivovarni Laško morao da dobije odobrenje nadzornog odbora NLB, a banka bi, poslije eventualnog spajanja Mercatora sa PL morala da smanji nivo kreditiranja te kompanije.

Hrvatski mediji pišu i da će Agrokor i njegov vlasnik Ivica Todorić sa ponudom za preuzimanje Merkatora čekati do kraja godine. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!