Capital.ba

Centralna banka Mađarske podigla kamatne stope

21.12.2011. / 13:10

BUDIMPEŠTA, Mađarska Centralna banka povećala je danas kamatnu stopu sa 6,5 odsto na sedam odsto i to je drugi put  u protekla dva mjeseca.

Uvećanje kamatne stope izazvalo je kritike vlade koja smatra da će  time “biti ometen” ekonomski rast.

Mađarska pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i EU o paketu finansijske pomoći.

Neformalni razgovori, koji su vođeni tokom prošle sedmice, završeni su ranije zbog zabrinutosti u nezavisnost Centralne banke.

Vladajuća stranka premijera Viktora Orbana predlaže zakon za koji guverner Centralne banke Andraš Simor, smatra da doseže skoro do preuzimanja kontrole.

Evropska Centralna banka (ECB) takođe je kritikovala nacrt zakona zbog prijetnje po nezavisnost banke a Evropska komisija je od Mađarske zahtjevala da ga ne usvaja.

Mađarska pokušava da dođe do stendbaj kreditne linije od 15 do 20 milijardi evra od MMF i EU.

Mađarska je 2008. godine tokom rane faze ekonomske krize sa bivšom vladom desnog centra ušla u program finansijske pomoći MMF-a vrijedan 20 milijardi evra.

Međutim, po dolasku na vlast Orban je prekinuo razgovore sa MMF-om o mogućem produženju finansijske pomoći, navodeći da će mjere, koje zemlja je preduzela, omogućiti povratak na tržišta i podizanje neophodne gotovine.

Evropska komisija ograničeno je kritikovala fiskalnu strategiju Orbanove administracije u koju spadaju nametanja mjera u određenim sektorima ekonomije.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!