Capital.ba

Pred evrozonom “sumorna” zima

15.12.2011. / 9:16

BRISEL, Prema podacima revizorske agencije “Ernst i Jang” evrozona se suočava sa “sumornom” zimom.

Agencija navodi da će u prvoj polovini iduće godine biti “blaga” recesija, što će dovesti do ekonomskog rasta od samo 0,1 odsto za cijelu 2012. godinu.

“Ernst i Jang” takođe navodi da će stopa nezaposlenosti u evrozoni do 2015. godine, najvjerovatnije pasti ispod deset odsto.

Prema predviđanjima agencije, rast evrozone će se tokom 2013. godine popraviti na između 1,5 odsto i dva odsto.

Tokom protekle sedmice, 26 od 27 članica evrobloka podržalo je nova fiskalna pravila radi usklađivanja nacionalnih budžeta, dok je iz sporazuma izostala samo Velika Britanija.

Međutim, mnogi strahuju da sporazum neće biti dovoljan za spriječavanje da još neke od članica zatraže finansijsku pomoć.

Juče je evro po prvi put od januara  pao na iznos niži od 1,30 dolara.

“Reforme dogovorene na samitu EU održanom 9. decembra bio je korak u pravom smjeru i sve ukazuje na to da je odgovor tržišta bio `blago` pozitivan. Međutim, investitori su i dalje zabrinuti zbog posvećenosti i sposobnosti vlada evrozone da brzo sprovedu reforme. Nesigurnost, koja visi iznad evrozone, može samo da utiče na pad entuzijazma evropskih kompanija za dugoročno investiranje i odluke  o zapošljavanju”, rekao je partner “Ernsta i Janga” za Evropu, Bliski istok, Indiju i Afriku Mark Oti, prenosi Bi-Bi-Si.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!