Capital.ba

U Bugarskoj inostrane investicije prepolovljene

12.12.2011. / 11:16

SOFIJA, U Bugarskoj je obim inostranih investicija u prvih devet mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine smanjen za 50 procenata.

Od januara do septembra inostrane kompanije investirale su u Bugarsku 534,5 miliona evra, dok su inostrane ivesticije za prvih devet mjeseci prošle godine iznosile 1,03 milijardi evra, piše sofijski dnevnik “Trud”.

Kriza je promijenila i profil investitora.

U ovoj godini, prema statistici, nedostaju investicije u finansijama, nekretninama i trgovini, koje su u 2001. godini bile vodeće.

Većina zemalja koje ulažu u Bugarsku su iz EU.

Investicije država poput Kine, Rusije, Japana, čije su ekonomije u rastu i u vrijeme krize, u Bugarskoj su investirale jedva 0,1 odsto.

Bugarska je privlačna za inostrane investitore sa niskim porezima, sa svojom ekonomskom i političkom stabilnošću, malim državnim dugom i neznačajnim budžetskim deficitom. Zemlja je članica EU i troškovi radne snage su mali. Međutim, i pored tih prednosti inostrane investicije se smanjuju progresivno od 2009. godine, a predviđanja su da se rekordna ulaganja iz 2008. godine neće ponoviti, piše “Trud”.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!