Capital.ba

Vašington traži odlučnije korake

07.12.2011. / 9:17

PARIZ, Američki ministar finansija Timoti Gajtner zatražiće od francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, tokom posjete Parizu, odlučnije korake u rješavanju rastuće evropske dužničke krize uoči ključnog samita EU ove sedmice.

Gajtner, čija se posjeta Evropi vidi kao znak da Vašington na samit EU gleda kao na odlučujući potez ka rješavanju krize, rekao je juče da je ohrabren koracima u pravcu zajedničkih propisa za zemlje EU.

On je naglasio centralnu ulogu u rješavanju krize Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i Evropske centralne banke, koja je oklijevala da preduzme odlučujuće korake dok se same vlade ne suoče sa svojim finansijskim problemima.

Gajtner će se tokom prijpodneva sastati sa francuskim ministrom finansija Fransoa Baronom u Parizu, prije razgovora sa Sarkozijem u predsjedničkoj palati.

Američki ministar finansija podržao je francusko-njemački prijedlog za izmjenama Ustava EU nakon što je Agencija za kreditne rejtinge “Standard and Purs” stavila skoro sve članice evrozone, uključujući Njemačku, pod “kreditnu prismotru” zbog bojazni od uticaja dužničke krize.

Sarkozi i Merkelova predložiće plan u petak na samitu EU, koji predviđa uvođenje kazni zemljama evrozone koje prekorače limite deficita, a sa ciljem vraćanja povjerenja tržišta i sprečavanja rastuće dužničke krize regiona, koja prijeti da izađe van kontrole.

Detalji njihovog plana biće predstavljeni danas u pismu predsjedniku Evropskog savjeta Hermanu van Rompeju, koji će predsjedavati sastankom 27 članica EU.

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi, koji se juče sastao sa Gajtnerom u Franfkurtu, rekao je da bi eventualna fiskalna unija mogla ohrabriti Banku da djeluje odlučnije.

Svjesni rastućeg pritiska Sarkozi i Merkelova žele da Ustav bude usvojen u martu, a ratifikovan prije kraja 2012. godine, nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Francuskoj u junu.

Ukoliko neke zemlje blokiraju izmjene Ustava za sve članice EU, onda 17 članica evrozone mogu da usvoje vlastiti sporazum.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!