Capital.ba

Otkupljeno 535 000 litara mlijeka

05.12.2011. / 14:08

SRBAC, Otkupna stanica “Vujić” u Sitnešima za mljekaru “Natura – Vita” u Tesliću otkupila je u toku devet mjeseci ove godine 535 000 litara mlijeka – podaci su Agencije za uzgoj i selekciju u oblasti stočarstva, koja pokriva opštinu Srbac i Prnjavor.

Ukupan broj muznih krava kretao se od 250 do 280, a dnevni prosjek po grlu iznosi 7,5 litara.

Šef ove agencije Radovan Sekulić rekao je da je, u poređenju sa istim periodom prošle godine, količina mlijeka po muznom grlu smanjena za litar i po, što govori da je riječ o nerentabilnoj i poluintezivnoj proizvodnji u srbačkoj opštini, koja je prije desetak godina sa oko tri miliona litara prednjačila po proizvodnji mlijeka u ovom dijelu RS.

“Za `Mlijekoprodukt` u Kozarskoj Dubici otkupljeno je 182 000 litara mlijeka na šest otkupnih stanica. S obzirom na to da na ovom dijelu opštine 34 otkupljivača uzimaju mlijeko iz više gazdinstava, nema tačnih podataka o kolikom broju muznih krava je riječ niti o prosječnoj mliječnosti”, rekao je danas Sekulić.

On smatra da su danas glavni problemi u oblasti stočarstva nestabilna situacija na tržištu, kako u pogledu stočne hrane, tako i u pogledu plasmana gotovih proizvoda, zatim neadekvatne stimulativne mjere i slaba dostupnost povoljnim kreditnim sredstvima za male i srednje farmere koji egzistiraju na granici rentabilnosti. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!