Capital.ba

Dug put za spas evra

03.12.2011. / 8:00

BERLIN, Kancelarka Njemačke Angela Merkel je odbacila ideju o brzom rješavanju problema finansijske krize u evrozoni uoči samita EU 9. decembra u Briselu od koga se očekuju rješenja za dvogodišnju dužničku krizu i da pruže garancije za budućnost Evrope.

Ona je predočila njemačkim parlamentarcima da su izmjene osnivačkih sporazuma EU i jača fiskalna unija jedini načini za napredak.
Dan ranije, francuski predsjednik Nikola Sarkozi je u Tulonu saopštio:
– Nema jedinstvene valute bez ekonomskog zbijanja ili će evrozona da eksplodira – upozorio je Sarkozi koji sa Merkelovom idućeg petka namjerava da predstavi zajednički plan za suzbijanje dužničke krize u zoni evra.
Njihovi govori su, dakle dio intenzivnih, i ne baš lakih, aktivnosti traganja za izlazom iz dvogodišnje krize. One uključuju i susret Sarkozija sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, zabrinutim da bi dublje povezivanje evrozone ostavilo London na marginama EU. Sarkozijev sastanak sa Merkelovom u ponedjeljak čini se lakšim dijelom posla, jer bi tada trebalo da bude “isklesan” zajednički prijedlog za Brisel.
Samo naizgled. Francuska se nada da će koraci ka dubljoj fiskalnoj integraciji da ubijede Evropsku centralnu banku da preduzme drastičnije akcije u vezi sa dugovima evrozone. Ali, ekonomisti ukazuju da bi ovaj prijedlog mogao da ostane bez podrške Njemačke, koja zahtjeva puno fiskalno potčinjavanje supervizoru budžeta evrozone, što izaziva nove sukobe dvije najveće ekonomije.
Njemačka kancelarka insistira da 17 zemalja koje koriste evro treba da ojačaju istitucije EU i finansijsku regulativu evrozone. Ona poziva na strože nadgledanje nacionalnih budžeta i uvođenje zakonske regulative koja bi omogućila strožu primjenu propisa o budžetskoj potrošnji.
Kancelarka je odbacila i ideje, koje su se pojavile ove sedmice, za korišćenje jedne klauzule u sporazumu EU kako bi se dozvolilo članicama evrozone da donesu sopstvene sporazume o upravljanju svojom valutom, podvukavši da u bilo kakvu izmjenu osnivačkog sporazuma EU mora biti uključeno svih 27 članica tog bloka.
– Idemo u Brisel sa ciljem sprovođenja izmjena sporazuma kako bi se izbjegla podjela EU na članice evrozone i one koje nisu članice tog monetarnog bloka – predočila je Merkelova.

Kina ne spasava evrozonu
Evrozona ne može da očekuje da će Kina iskoristiti veliki dio deviznih rezervi, oko 3,2 biliona dolara, da bi spasavala prezadužene članice, izjavila je zamjenica kineskog ministra spoljnih poslova Fu Jing, što predstavlja do sada najjače pobijanje ideja da Kina treba da spasava evrozonu.
Ekonomisti procjenjuju da je Peking već investirao petinu deviznih rezervi u evro aktivu. Mada je obim kineskih rezervi najveći na svijetu, analitičari ukazuju da je dvije trećine tog novca zarobljeno u dolarskim aktivama koje ne mogu biti prodate, čime Pekingu ostaje skromniji dio od oko 470 milijardi dolara godišnje za investiranje. Fu je istakla da su kineske rezerve vid štednje za tu zemlju. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!