Capital.ba

Šoškić najavio snižavanje kamatnih stopa

24.11.2011. / 13:53

BEOGRAD, Guverner Narodne banke Srbije /NBS/ Dejan Šoškić izjavio je da NBS planira određene mjere koje će omogućiti snižavanje kamatnih stopa na kredite.

Šoškić je na sjednici Skupštine Privredne komore Srbije /PKS/ rekao da ne treba da iznenadi dalja relaksacija referentne kamatne stope u narednom periodu, jer se ne očekuju rizici jačih inflatornih pritisaka.

Guverner NBS je naveo da banke imaju dovoljno novca za finansiranje privrede i da nije potrebno snižavanje stope obavezne rezerve banaka, posebno zbog toga što nema garancije da bi tako oslobođena sredstva otišla u kreditiranje razvojnih projekata.

Šoškić je dodao da ima dovoljno novca na računima banaka, ali da NBS nema pravo da govori poslovnim bankama da daju kredite preduzećima, jer su one slobodne i tržišno orijentisane.

Guverner je naveo i da bi spuštanje obavezne rezerve na devizne izvore finaniranja poslalo poruku bankama da nastave da se rizično finansiraju i da prenose valutni rizik na krajnje korisnike, odnosno privredu i građane.

On je naglasio i da bi smanjenje obavezne rezerve dovelo do monetarne ekspanzije, u situaciji kada je inflacija već iznad gornje granice cilja.

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da Vlada Srbije i sve druge institucije moraju da usmjere svoje napore na zaustavljanje negativnih trendova svjetske ekonomske krize, jer naredna godina neće biti laka i biće puna izazova.

Bugarin je istakao da je neophodan strateški dijalog privrede i predstavnika vlasti kako bi se što brže i efikasnije pronašla prihvatljiva rješenja.

Prema njegovim riječima, ključni pravci ekonomske politike do 2016. godine trebalo bi da budu usmjereni na otklanjanje disbalansa između zaposlenih u privredi i državnom sektoru, zaposlenih i nezaposlenih, zaposlenih i penzionera, kao i razvijenih i nerazvijenih regiona.

On je ukazao na preporuke Prvog srpskog parlamenta preduzeća koje se odnose na neophodnost smanjenja inflacije, stabilnost kursa, reforme javnog sektora, rješenje problema nelikvidnosti privrede, poresku reformu, što bi trebalo da doprinese stvaranju povoljnog privrednog i investicionog ambijenta.

Među preporukama su i donošenje zakona o javno-privatnom partnerstvu i zakona o koncesijama, kao i osnivanje razvojne banke.

Bugarin je naglasio da se treba okrenuti novom modelu privrednog razvoja koji se zasniva na proizvodnji i izvozu razmjenjivih dobara, a ne na potrošnji i zaduživanju.

On je dodao da posebno treba raditi na unapređenju agrara čiji su potencijali ogromni, ali nisu ni približno iskorišteni. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!