Capital.ba

Prilično zadužena članica EU i dalje bez vlade

22.11.2011. / 13:09

BRISEL, Belgija, prilično zadužena članica Evropske unije, mora da štedi, Evropska komisija prijeti kaznama, a nema naznaka da bi ta država konačno mogla da dobije vladu.

Mandatar Elio di Rupo već pola godine pokušava da formira novu vladu u toj dvojezičnoj državi, a flamanski demohrišćanin Marian Teisen upozorava da “Belgija mora biti reformisana”,  da evropski sat otkucava i da se nalaze pod pritiskom tržišta.

Prezadužena Belgija je u toj mjeri okupirana problemom formiranja vlade, koji traje već godinu i po dana, da su dugovi vrijednost državnih obveznica doveli do veoma rizičnog nivoa. Evropska komisija prijeti sankcijama ukoliko Belgija ne smanji budžetski deficit.

Belgija mora da uštedi najmanje 11 milijardi evra u narednoj godini. Sastanci i konsultacije koje je mandatar Elio di Rupo neumorno vodio, nisu urodili plodom. Iako je djelovalo da je kompromis o budžetu sve bliže, on je na kraju zbog flamanskih liberala izostao – prenosi “Dojče vele”.

Mandataru na kraju nije preostalo ništa drugo, nego da se obrati belgijskom kralju i zatraži razrješenje, a socijalisti i konzervativci sa juga Belgije, francuskog govornog područja, poručuju: “To je politika sa dna fioke i igranje  vatrom, koje cijelu zemlju uvlači u  velike probleme”.

Šef liberala Aleksander de Kro tvrdi da Di Rupo ne nudi pravo rješenje i odgovarajući balans u povećanju poreza i smanjenju javne potrošnje. To bi, prema njegovom mišljenju, najviše pogodilo srednju klasu.

To je debakl za Barta de Vevera, šefa flamanske nacionalističke partije NVA i pobjednika na izborima u ljeto 2010, koji nije pokazivao mnogo interesovanja za funkciju šefa vlade. “Ovo je prilika za hitno osnivanje jedne socijalno-ekonomske vlade”, rekao je on za novonastalu  situaciju  u Belgiji.

Postavlja se pitanje kakva je sudbina dosadašnjeg glavnog pregovarača Di Rupa. On je odlučio da podnese ostavku. Kralj je tu informaciju primio k znanju, ali se o njoj još nije izjasnio. Umjesto toga, apelovao je na sve političke stranke u zemlji da pronađu rješenje –  u korist Belgije, ali i Evropske unije.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!