Capital.ba

Očna optika u imovini Merkura

29.10.2011. / 7:10

BANJALUKA, Banjalučka firma “Merkur” je vlasnik poslovnog prostora u Ulici Veselina Masleše u centru Banjaluke koje koristi preduzeće “Očna optika” i neće se javiti na javni poziv Investiciono-razvojne banke (IRB) RS za kupovinu te nekretnine, kazali su u Upravi “Merkura”.

Miodrag Kaurin, direktor “Merkura”, je komentarišući javni poziv IRB-a za prodaju 76,43 odsto akcija “Očne optike” iz portfelja Akcijskog fonda Republike Srpske, kazao da se radi o imovini čiji su oni vlasnici.
On je to argumentovao zemljišno-knjižnim izvatkom iz Osnovnog suda u Banjaluci u kojem su kao vlasnici dijela dotičnog objekta u Ulici Veselina Masleše (Gospodska ulica) upisani “Merkur” i Robna kuća “Boska”, s tim da njima pripada prostor “Očne optike”.
“Objekat je i hipotekarno opterećen sa 2,2 miliona KM kredita kod poslovnih banaka”, kaze Kaurin.
U “Merkuru” objašnjavaju da su pravo korištenja tog poslovnog prostora dobili od Skupštine opštine Banjaluka još 1974. godine, te da su iskoristili zakonsku mogućnost da to pretvore u pravo svojine.
“U javnosti se pojavila priča da će se ‘Merkur’ javiti na javni poziv IRB-a i kupiti tu imovinu. Ne znam samo zašto bi mi to uradili kad je to naše vlasništvo”, kategoričan je Kaurin.
U IRB-u kažu da su u javnom pozivu stavili jasnu napomenu da imovinsko-pravni odnosi preduzeća nisu riješeni.
“Naime, preduzeće je još u vrijeme predaje programa privatizacije vodilo spor radi utvrđivanja prava vlasništva na nekretninama u Banjaluci. Ovaj spor vodi se i danas isti još nije okončan, zbog čega je u odluci o prodaji akcija putem berze svim zainteresovanim jasno skrenuta pažnja na pomenuto”, navode u IRB-u. IRB je berzansku aukciju za prodaju paketa akcija “Očne optike” po početnoj vrijednosti od 770.414 KM zakazao za 7. novembar.
“Početna cijena je precijenjena jer se postavlja pitanje sta bi svaki potencijalni kupac koji bi se javio na poziv IRB-a u stvari i kupio pošto je imovina naša”, rekao je Kaurin. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!