Capital.ba

Rasprava – Pojednostaviti Zakon o javnim nabavkama BiH

11.09.2007. / 15:13

SARAJEVO, Učesnici javne rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, održane danas u Sarajevu, založili su se za skraćenje rokova za prijavljivanje na tendere i pojednostavljivanje procedure učešća na konkursima za javne nabavke.

Više učesnika u raspravi, koja je izazvala veliko interesovanje pravnih subjekata iz čitave BiH, zatražilo je da se povećaju predviđeni vrijednosni razredi koji za usluge i robe iznose 30.000 KM, a za radove 50.000 KM. Jedan od prijedloga je da oni ubuduće iznose 50.000 KM za usluge i robe i 80.000 za radove.

Među prijedlozima je bio i taj da se posebno provjere ponude niže od 10 odsto od ostalih ponuda na tenderu, jer je u dosadašnjoj praksi bilo slučajeva da se nude cijene niže i za 80 odsto u odnosu na konkurenciju.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne bila je konkretna u zahtjevu da se ugovori o kratkoročnoj kupovini električne energije, zbog svoje specifičnosti, izuzmu iz primjene odredaba Zakona o javnim nabavkama.

U raspravi je ukazano i na problematičnost odredbe prema kojoj je za uspješno provođenje tendera neophodno da se na njega jave najmanje tri ponuđača.

Uvodno izlaganje na raspravi je održala direktorica Agencije za javne nabavke BiH Dženita Fočo, koja je istakla da je rok za dostavljanje ponude u BiH najkraći u okruženju i kraći od evropskih direktiva.

“Rok za dostavljanje ponude u BiH iznosi 28 dana, u Srbiji 48, Hrvatskoj 52, koliko je i evropska direktiva”, navela je Fočo i dodala da će posebnim pravilnikom biti definisane nabavke za vojne potrebe.

Javnu raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara, organizovala je Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine.

Prijedlozi učesnika javne rasprave biće pretočeni u zaključke koji će potom biti proslijeđeni predlagaču zakona, Savjetu ministara.

Ponuđenim Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama mijenja se skoro polovina postojećeg zakona.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!