Capital.ba

Prezaduženi Grci se okreću Suncu

07.09.2011. / 11:29

ATINA, Grčka je predstavila obiman plan razvoja solarne energetike sa ciljem da do sredine ovog vijeka postane vodeći proizvođač i izvoznik solarne energije u Evropi.
Prezadužena Grčka za taj plan treba u inostranstvu da nabavi 20 milijardi evra.
“Projekat Helios” prezentovao je na energetskoj konferenciji u Hamburgu grčki ministar energetike Jorgos Papakonstantinu.

Projekat predviđa da se do 2020. godine snaga fotovoltaičkih elektrana u Grčkoj poveća na 2,2 gigavata, sa sadašnjih skromnih 206 megavata. Do sredine vijeka snaga treba da dostigne deset gigavata, navelo je ministarstvo energetike.

“Grčka ima 300 sunčanih dana godišnje, što je za oko 50 odsto više sunčevog zračenja nego u Njemačkoj, koja je svjetski lider u fotovoltaici”, rekao je ministar.
Grčka se nalazi u teškoj dužničkoj krizi i dubokoj privrednoj recesiji, a ekonomisti nemaju mnogo nade, da će se i pored pozamašne međunarodne finansijske pomoći, uskoro izvući iz krize. Osim turizma, jedna od malo pogodnosti nekonkurentne grčke privrede, bi mogla da bude upravo solarna energija.

Solarnu energiju bi Grčka morala da izvozi na tržište koje bi prihvatilo njenu visoku cijenu, a to znači Njemačko. Kada bi zemlja sama trošila solarnu energiju njeni problemi bi se, s obzirom na nekoliko puta višu cijenu u odnosu na uobičajene izvore i neophodnost velikih dotacija, još više produbili.

Neke evropske zemlje, na čelu sa Španijom, zbog toga su, sa izbijanjem finansijske krize, ograničili podršku razvoju solarne energije.

Ideju da se Grčka iskoristi kao teritorija za proizvodnju čiste energije za Njemačku objelodanio je u junu njemački ministar finansija Volfgang Šojble. Prošlog mjeseca o projektu Helios razgovarala je u Atini delegacija njemačkih vladinih službenika i industrijalaca.

Njemačkoj će u narednim godinama očajnički biti potrebni novi izvori, jer je odlučila da odustane od nuklearne energije. Prema grčkoj prezentaciji, već danas je moguće prenijeti iz Grčke do srednje Evrope električnu energiju iz kapaciteta do 2,5 gigavata.

Plan bi, prema vladi, trebalo da finansiraju strani investitori. Vlada im obećava iznajmljivanje državnog zemljišta neopterećenog administrativnim i pravnim problemima. Najveća prepreka razvoju obnovljivih izvora i uopšte poslovanju u Grčkoj je birokratija.  Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!