Capital.ba

U FBiH počinje izdavanje 90 miliona KM trezorskih zapisa

01.09.2011. / 9:13

SARAJEVO, Federacija BiH /FBiH/ će do kraja godine emitovati 90 miliona KM trezorskih zapisa koji će doći na naplatu već za šest mjeseci, čime Vlada pokušava premostiti ovu godinu, u nadi da će prihodi rasti i da će naredne godine moći vratiti taj novac zajedno sa izmirivanjem ostalih obaveza.

Federalni ministar finansija Ante Krajina rekao je da će prvi dio zapisa u vrijednosti od 65 miliona KM biti emitovan ovog mjeseca putem Sarajevske berze /SASE/, dok će ostatak od oko 25 miliona KM biti emitovan do kraja godine.

On je pojasnio da će biti organizovana aukcija na kojoj će se banke takmičiti koja će ponuditi najnižu kamatnu stopu, da je najmanji iznos koji se može kupiti 10.000 KM, te da očekuje povoljne kamatne stope, jer Federacija garantuje da će isplata biti izvršena, prenosi “Dnevni avaz”.

Izvršni direktor SASE Almir Mirica rekao je da je berza mjesecima intenzivno radila sa federalnim Ministarstvom finansija na pripremi prve aukcije trezorskih zapisa, te da je sve spremno za ovaj proces.

Navodeći da će po završetku aukcije biti poznata kamatna stopa, koja ne mora biti ista za sve, Mirica je rekao da se ovakav princip u svijetu koristi za kratkoročne vrijednosne papire poput trezorskih zapisa.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!