Capital.ba

Italija brine evropske investitore

11.07.2011. / 18:48

LONDON, Evropske akcije danas su zabilježile velike gubitke, uslijed zabrinutosti oko širenja evropske dužničke krize, pri čemu su investitori posebno fokusirani na Italiju.
Herman Van Rompuy, predsjednik Evropskog vijeća, sazvao je za danas sastanak najviših evropskih zvaničnika na kojem će se razmatrati planovi u vezi novog paketa mjera za Grčku, a među glavnim temama susreta nalazi se i Italija, koja u posljednje vrijeme bilježi snažne tržišne pritiske uslijed rasta zabrinutosti od širenja dužničke krize u zemljama evrozone.

Investitore posebno brine finansijsko stanje italijanskih zajmodavaca uoči skorašnje objave rezultata novog testa otpornosti evropskih banaka. Vodeće italijanske banke Unicredit i Intesa Sanpaolo danas su nastavile nizati gubitke te su posrnule po više od 6 odsto. Snažan pad finansijskih akcija istovremeno je zabilježen i na grčkom, francuskom te njemačkom tržištu.

Londonski FTSE 100 posrnuo je 1,03 odsto, frankfurtski DAX 2,33 odsto, pariški CAC 40 za 2,72 odsto, a milanski MIB čak 3,96 odsto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 pao je 1,41 odsto na 269,90 bodova, pokazuju posljednji Bloombergovi podaci.

Pesimistična atmosfera zavladala je i u prvim satima trgovanja na Wall Streetu. Dow Jones Industrial Average oslabio je 1,06 odsto, Standard & Poor's 500 za 1,47 odsto, a Nasdaq Composite 1,59 odsto. Poslovni.hr

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!