Capital.ba

Uljana repice 450 evra po toni

06.07.2011. / 9:18

NOVI SAD, Cijena uljane repice, ovih dana na srpskom tržištu dostigla je 450 evra po toni, a svi oni koji su zasijali tu industrijsku biljku imaju mnogo razloga za zadovoljstvo, saopšteno je iz Poslovne zajednice za industrijsko bilje.

Kako navodi Poslovna zajednica, tom traženom industrijskom biljkom zasijano je u Srbiji svega 5 000 do 6 000 hektara, što su izuzetno male površine.

Iz te zajednice navode da se ovogodišnji prinos uljane repice, čije je skidanje s polja ovih dana i počelo, kreće do pet tona po hektaru.

Na početku prošle godine bilo je zasijano oko 15 000 hektara ove uljarice, ali su proizvođači zbog vremenskih i tržišnih uslova veoma brzo odustali od tog posla, tako da je skinuta s oko 8 000 hektara.

Činjenicom da su zasijane male površine repice, kao i zbog loših vremenskih uslova stručnjaci objašnjavaju njenu izuzetnu ovogodišnju cijenu na srpskom tržištu.

Cijena uljane repice prošle godine bila je od 370 do 400 evra po toni.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!