Capital.ba

Radnici žele kupiti dio vlasništva

06.11.2007. / 9:30

BANJALUKA, Preduzeće “Boksit” iz Milića namjerava da sprovede emisiju akcija prema svojim radnicima koji bi za kupljeni i upisani kapital ušli u akcionarsku strukturu firme, što je rijedak slučaj na privrednoj sceni BiH.
Rajko Dukić, direktor “Boksita”, izjavio je da su osnovni ciljevi te inicijative finansiranje razvoja preduzeća bez podizanja bankarskih kredita i podsticaj radnika koji bi se čvršće vezali za preduzeće.
“Radnici bi kroz dokapitalizaciju dobili određeni procenat vlasništva u preduzeću i na taj način stvarali ličnu i porodičnu poslovnu sigurnost. Time bi bili i dodatno stimulisani za rad i napredak preduzeća”, kazao je Dukić napominjući da se taj model odavno primjenjuje u ekonomski razvijenim zemljama svijeta.
Sadašnji većinski akcionari preduzeća spremni su radnicima, prema riječima Dukića, ponuditi najmanje milion novih akcija, što čini 5,5 odsto vlasničkog udjela, s tim da to, kako ističe, najviše zavisi od iskazane želje i mogućnosti zaposlenih.
Inicijativa “Boksita” trebalo bi da bude sprovedena u djelo nakon što od Komisije za hartije od vrijednosti RS dobiju pravno tumačenje određenih zakonskih nejasnoća u vezi sa periodom za period sticanja prava glasanja novih akcionara.
U Sindikatu preduzeća kažu da je inicijativa za takvu dokapitalizaciju potekla od radnika koji žele sticanjem akcija osigurati svoju budućnost i učešće u odlučivanju na sjednici Skupštineakcionara preduzeća.
“Pojedini radnici sa kojima sam razgovarao spremni su za akcije dati od 5.000 do 6.000 KM, jer znaju da one vrijede i donose dividendu”, kazao je Milorad Dukić, predsjednik fabričkog Sindikata.
U rukovodstvu “Boksita” ističu da će preduzeće ovu poslovnu godinu i pored polugodišnjeg gubitka od 223.000 KM, okončati prema utvrđenom planu proizvodnje i otpreme rude boksita u količini od 550.000 tona uz realizaciju investicija koje treba da prošire proizvodni asortiman.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!