Capital.ba

Pad azijskih akcija, ulagače brinu podaci iz SAD-a

06.05.2011. / 11:06

TOKIO, Azijske akcije danas su oslabile, pod uticajem novih nepovoljnih podataka vezanih uz američku privredu, koji su pokazali pad potrošačkog povjerenja i rast broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima.
Na strani gubitnika stoga su se našle kompanije koje velik dio prodaje ostvaruju u SAD-u, poput Toyote i Canona. Gubitke je bilježio i energetski sektor, pod uticajem oštrog pada cijena nafte na svjetskim tržištima, dok je nastavak pada cijene bakra istovremeno pritisnuo rudarske kompanije.

Najnoviji podaci pokazali su da je potrošačko povjerenje Amerikanaca prošle nedjelje palo na najniži nivo u više od mjesec dana, prvenstveno zbog rasta cijena goriva. Bloombergov indeks koji mjeri povjerenje potrošača pao je na 46,2 boda u nedjelji završenoj 1. maja, u poređenju s nivoom od minus 45,1 bod u prethodnoj nedjelji.

Ulagače je zabrinuo i podatak da je prošle nedjelje broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u skočio na 474.000, najviši nivo u osam mjeseci, dok su analitičari prognozirali pad na 410.000.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije ustuknuo je 1 odsto na 137,38 bodova, pokazuju posljednji Bloombergovi podaci. Južnokorejski Kospi oslabio je 1,52 odsto, japanski Nikkei 225 za 1,45 odsto, hongkonški Hang Seng 0,44 odsto, a kineski CSI 300 za 0,15 odsto.

Na evropskim berzama trenutno je promjenjivo. Frankfurtski DAX ojačao je 0,14 odsto, a pariški CAC 40 tek 0,01 odsto, dok je londonski FTSE 100 oslabio 0,53 odsto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 skliznuo je 0,28 odsto.  Poslovni.hr

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!