Capital.ba

Od dozvola za legalizaciju 370 miliona

06.05.2011. / 8:30

NOVI SAD, Do sredine aprila, u Novom Sadu je pozitivno riješeno 3.500 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, sa 1.600 vlasnika sklopljeni su i ugovori, što je gradskom budžetu donijelo prihod od više od 370 miliona dinara, izjavio je u četvrtak za “Novosti” Srboljub Bubnjević, predsjednik gradske komisije za praćenje tog procesa.
– Od toga, 320 miliona je uplaćeno avansno, a ostatak će vlasnici isplaćivati u ratama – precizirao je Bubnjević. – Poslije kraćeg zastoja zbog promjene uslova legalizacije, taj proces je u martu i aprilu dobio novi zamah, a sav novac koji dobijamo odmah se ulaže u infrastrukturu Veternika, Sremske Kamenice, Adica i drugih dijelova grada u kojima je nelegalnih objekata najviše.
Novi zamah legalizacije će, dodaje sagovornik “Novosti”, dati i popusti koji se, za one koji stambeno pitanje rješavaju prvi put, a objekti koje su gradili bez dozvola nisu u centralnoj gradskoj zoni i ne služe za rentiranje, kreću i do 99 odsto.
– Od ukupno 37.000 objekata za koje su Novosađani podnijeli zahtjeve za legalizaciju, takvih je gotovo 80 odsto – precizira Bubnjević. – Naše službe su, inače, do sada obradile 25.000 takvih zahtjeva, a očekujemo da, u narednih nekoliko mjeseci, budu obrađeni i preostali.
Čitav proces legalizacije bespravne gradnje bi, kako se očekuje, u Novom Sadu mogao da bude završen u naredne dvije-tri godine, a prosječna cijena će se, prema Bubnjevićevim riječima, kretati između za sve prihvatljivih 900 i 1.300 evra.
Takse
Legalizaciju u Novom Sadu je, naglašava Bubnjević, ubrzalo i smanjenje taksi za dokumenta potrebna da bi ona bila sprovedena.
– Do sada je za tehnički pregled objekata i druga dokumenta trebalo od 700 do 1.100, a sad sve to košta od 250 do 300 evra – precizira on. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!