Capital.ba

Budžetska apokalipsa?

12.04.2011. / 13:25

VAŠINGTON, Još se nije slegla prašina poslije prošlonedjeljnog budžetskog dogovora, koji je sklopljen u posljednjem trenutku tako da je jedva izbjegnuto zatvaranje državnih službi u SAD, ali sada predstoje još veće bitke – upozoravaju finansijski eksperti.

SAD bi već ovog ljeta mogla imati direktne posljedice za svakog Amerikanca. Predsjednik Predstavničkog doma Džon Bejner želi da od smanjenja troškova u milijardama dolara sada pređe na hiljade milijardi.

“Ovo što se dogodilo bio je samo prvi u nizu koraka koje moramo da pređemo ako hoćemo da ostvarimo svoje ciljeve”,  naveo je on.

Prošlonedjeljni obračun, koji skoro  da je doveo do zatvaranja federalnih službi, vodio se oko “kresanja troškova” za 38 i po milijardi dolara. Za naredni budžet, republikanci planiraju smanjenje od šest hiljada i 200 milijardi.

Republikanski lideri kažu da će, ukoliko ne budu prihvaćena ta smanjenja, odbiti povećanje maksimuma nacionalnog duga, koji će dostići limit sredinom maja. Tu počinju razgovori o ekonomskoj apokalipsi.

“Posljedice toga za naš finansijski sistem, za našu fiskalnu politiku, za našu ekonomiju, bile bi katastrofalne”, kazao je predsjednik Federalnih rezervi Ben Bernanki.

“Zaista,  `plafon duga` će biti Armagedon”, ističe senatorka iz Teksasa Kej Hačison.

“Ekonomska katastrofa”, navodi Kris Van Holen, član Predstavničkog doma iz Merilenda.

Nepodizanje maksimuma nacionalnog duga  isto je što i neplaćanje kredita. Niko više neće htjeti da vam pozajmi gotovinu bez mnogo veće kamate. To donosi veliku neizvjesnost, kamatne stope će da rastu, finansijsko tržište će imati velike probleme i ljudi će da polude zbog takve neizvjesnosti”, kaže Danijel Mičel iz instituta “Kejto”.

Među programima koje bi administracija morala da ukine, bez podizanja granice duga, našli bi se: socijalno osiguranje, zdravstvena osiguranja “Mediker” i “Medikejd”, vojne plate, povlastice za ratne veterane, osiguranje za nezaposlene i studentski krediti.

Predsjednik Obama će pokušati da preuzme vođstvo – u borbi za budžetske uštede. On prekosutra treba da izloži plan za kresanje deficita, ali Bijela kuća kaže da on insistira na tome da uštede ne smiju da budu štetne za ekonomski oporavak.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Budžetska apokalipsa?

    1. lemi

      u vezi sa ovom tematikom, o*b*a*v*e*z*n*o pogledati dokumentarac ‘Collapse’

      http://www.youtube.com/watch?v=TPhXGTybphw