Capital.ba

Teška odluka za ministra trgovine

09.09.2008. / 7:45

SARAJEVO , Status privatizacije sarajevskog “Feroelektra” i dalje nije riješen jer Ministarstvo trgovine FBiH ni nakon pet mjeseci nije postupilo po sudskoj odluci o ponovnom postupanju u postupku privatizacije.
Desnica Radivojević, ministar trgovine FBiH, rekao je da čekaju mišljenja Ministarstva pravde i Agencije za privatizaciju FBiH.
“Moramo ubrzano donijeti odluku. Na meni je najteža stvar, jer kakva god odluka da bude, nekome neće biti pravo. Želimo prvo imati mišljenja ovih institucija. Sada gledamo jesu li obaveze iz ugovora o privatizaciji ispunjene ili nisu”, dodao je Radivojević.
Firmu “Feroelektro”, odnosno 60,6 odsto državnog kapitala, 2004. godine kupilo je preduzeće “Stanić Invest” iz Kreševa nakon što su propali pregovori s prvorangiranim konzorcijem iz Visokog. Nakon niza sudskih procesa, Ministarstvo trgovine FBiH je u januaru prošle godine odlučilo da budu ponovljeni pregovori s konzorcijem zbog čega je “Stanić Invest” podnio tužbu. Na osnovu te tužbe Kantonalni sud u Sarajevu je krajem marta ove godine poništio rješenje Ministarstva o pregovorima s konzorcijem i naložio Ministarstvu ponovno rješavanje.
U Agenciji za privatizaciju FBiH ranije su napomenuli da je “Stanić Invest” i dalje vlasnik “Feroelektra”. Finansijska policija FBiH, nakon nedavne kontrole ove firme, između ostalog je utvrdila da kupac nije ispunio obaveze iz kupoprodajnog ugovora koje se odnose na zapošljavanje, ulaganje i zabranu stavljanja hipoteke.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!