Capital.ba

Portugal zatražio evropsku pomoć

07.04.2011. / 9:22

LISABON, Portugalski premijer u ostavci Jose Socrates izjavio je juče da je njegova zemlja zatražila finansijsku pomoć od Evropske unije, izvijestio je BBC.
“Vlada je odlučila zatražiti finansijsku pomoć od Evropske komisije”, rekao je Socrates u televizijskom obraćanju naciji, ističući da je Portugal bio “u prevelikim rizicima kojima nije trebao biti izložen”. Vlada u Lisabonu dugo se opirala traženju pomoći, no prošle je nedjelje priznala da ciljani budžetski deficit za 2010. nije postignut. Portugal slijedi Grčku i Irsku u traženju finansijske sanacije od Evropske unije.

“Uvijek sam govorio da bi traženje inostrane pomoći bilo krajnji korak, no došli smo do tog trenutka”, rekao je Socrates, naglasivši kako je to “iznad svega, u nacionalnom interesu”. On nije rekao koliku će podršku Portugal tražiti. O tome će se voditi pregovori, a BBC navodi procjene stručnjaka da bi zajmovi Portugalu mogli iznositi čak 80 milijardi evra.

Međunarodni monetarni fond (MMF) nije primio zahtjev za finansiranje iz Portugala, izjavio je juče portparol MMF-a, nakon izvještaja da se Lisabon obratio Evropskoj uniji za pomoć. “Nismo primili zahtjev za finansijsku pomoć”, rekao je portparol u saopštenju, dodajući kako je “MMF spreman pomoći Portugalu”. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!