Capital.ba

Hitno i radikalno smanjiti javnu potrošnju

25.03.2011. / 12:15

BIJELJINA, U Bosni i Hercegovini je neophodno hitno preduzeti radikalne interventne mjere na smanjenju javne potrošnje – upozoravaju ekonomski stručnjaci.

U izvještaju o konkurentnosti za 2011. godinu Svjetskog ekonomskog foruma privreda BiH zauzima 102. mjesto od ukupno 139 analiziranih zemalja, u oblasti turizma BiH zauzima pretposljednje mjesto od 42 analizirane evropske zemlje, dok građani BiH imaju najmanju kupovnu moć među stanovnicima bivše Jugoslavije.

Profesor Sarajevskog univerziteta dr Muris Čičić upozorava da će situacija biti još gora zbog trenutnih političkih prilika i problema u uspostavljanju vlasti.

“Da bi jedna država napredovala mora da ima odgovarajuće upravljanje, mora da ima čak i bolje upravljanje nego konkurentne države. A pošto naša država nema nikakvo upravljanje, zapravo nema još nikakvu vladu, a i ona prethodna nije baš bila vlada kojom bi se mogli ponositi, sreća naša je da smo još uvijek tu”, kaže Čičić za Slobodnu Evropu .

Profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli Bahrija Umihanić smatra da će BiH imati šansu da popravi svoj položaj samo ukoliko njen prioritet bude produktivno zapošljavanje, odnosno zapošljavanja u poslovnom sektoru koje će dovesti do povećanja produktivnosti i na temelju toga i rasta svih onih relevantnih, fizičkih i ekonomskih pokazatelja.

Umihanić ističe da je potrebno preduzeti hitne interventne mjere koje imaju radikalan karakter na smanjenju javne potrošnje i krenuti sa mjerama za otklanjanje korupcije u svim oblastima društva, a posebno u onim vitalnim kao što su politika, sudstvo, obrazovanje i policija.

Miloš Todorović iz Udruženja ekonomista Republike Srpske ističe da su primanja u BiH niža nego u većini zemalja regiona, dok su cijene u poređenju sa platama na visokom novou.

“Recimo, dosta prehrambenih artikala kod nas je skuplje nego u Austriji, što je van pameti”, kaže Todorović.

Prosječna godišnja kupovna moć građana u BiH iznosi 2.033 evra, odnosno 3.975 KM, čime je zauzela 36. mjesto među 40 analiziranih. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!