Capital.ba

Katastrofa bi Japan mogla stajati 235 milijardi dolara

21.03.2011. / 11:56

VAŠINGTON, Veliki zemljotres i cunami mogli bi japansku privredu stajati do 235 milijardi dolara, odnosno 4 odsto BDP-a, a obnova bi mogla potrajati pet godina, upozorila je danas Svjetska banka.
“Ako istorija može poslužiti kao smjernica, realni rast BDP-a biće negativno pogođen do sredine 2011.”, objavila je banka u najnovijem ekonomskom izvještaju o stanju u privredama istočne Azije i Pacifika. Od druge polovine godine rast bi trebao ubrzati, slijedom ubrzanih radova na obnovi, koja bi mogla potrajati pet godina, dodaje se u izvještaju. Donja vrijednost procjena štete, na osnovu projekcije japanske vlade i privatnog sektora od 17. marta, odgovara 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili 122 milijarde dolara.

Agencija Moody's u posebnom je izvještaju objavila da su protekle sedmice ojačali pritisci koji bi mogli prigušiti rast japanske privrede i pritisnuti vrijednost obveznica, te bankovni i sektor osiguranja, kao i onaj realne privrede. Glavni ekonomist Svjetske banke za azijsku regiju Vikram Nehru kazao je da je nuklearna kriza nastala zbog oštećenja elektrane pogođene katastrofom zakomplikovala situaciju i da će njen uticaj zavisiti o tome koliko dugo će trajati rješavanje tog problema.

Katastrofe u Japanu uticaće  i na ostatak Azije ali je još prerano za procjene troškova, dodao je. “U neposrednoj budućnosti najviše će biti pogođena trgovina i finansije”, kazao je Nehru. U Svjetskoj banci podsjećaju da je nakon zemljotresa u Kobeu 1995. godine japanska trgovina usporila samo nekoliko kvartala, pri čemu se uvoz u potpunosti oporavio u roku od godinu dana dok je izvoz u tom periodu obnovljen 85 odsto. “U aktuelnom bi slučaju poremećaj u proizvodnim mrežama, posebno u automobilskoj i elektronskoj industriji, mogao izazivati probleme i duže od godinu dana”, ističe se u izvještaju. Hina

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!