Capital.ba

Saudijska Arabija umirila ulagače, indeksi porasli

26.02.2011. / 10:33

NJUJORK, Nakon tri dana poniranja, na Wall Streetu su juče vodeći indeksi porasli, što se ponajviše zahvaljuje stabilizaciji cijena nafte, koje su skliznule s najviših nivoa u dvije i po godine.
Nakon što je u četvrtak dostigla najviši nivo u dvije i po godine, 120 dolara po barelu, cijena nafte na Londonskom tržištu stabilizovala se juče oko 112 dolara. To se zahvaljuje vijesti iz Saudijske Arabije o povećanju proizvodnje ‘crnog zlata’ kako bi se spriječili poremećaji na tržištu zbog nemira u naftom bogatoj Libiji. To je umirilo ulagače na Wall Streetu. Pokazuje se da ima investitora koji su spremni kupovati akcije na ovim nivoima, premda mnogi analitičari očekuju korekciju cijena akcija na niže, nakon što je od početka septembra prošle godine S&P 500 indeks porastao gotovo 26 odsto.

No, mršav obim trgovanja dovodi u pitanje daljnji rast cijena akcija. Početkom sedmice, dok su se ulagači zbog protesta u Libiji povlačili s tržišta, dnevni obim trgovanja bio je veći od 9 milijardi akcija. Juče je, pak, na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika zamijenilo oko 7 milijardi akcija, znatno ispod lanjskog dnevnog prosjeka od 8,47 milijardi. “Biće to nesigurna vožnja. Mislim da neće doći do jedne velike korekcije cijena, pa da se s time završi. Očekujem više manjih korekcija na niže idućih nekoliko mjeseci dok se ne rasplete situacija na Bliskom istoku”, kaže David Kelly, strateg u JPMorgan Fundsu.

U cijeloj prošloj sedmici Dow Jones indeks pao je 2,1 odsto, dok je S&P oslabio 1,7, a Nasdaq indeks 1,9 odsto. To je prvi pad cijena akcija nakon tri sedmice rasta i posljedica je sukoba u Libiji između protivnika i pristalica Moamera Gadafija. Zbog strahovanja da će to narušiti sabdijevanje naftom, cijena ‘crnog zlata’ porasla je prošle sedmice oko 13 odsto. Ipak, krajem se sedmice stabilizovala.

“Ove sukobe u Libiji tržište je podnijelo prilično dobro. Ako se cijene nafte stabilizuju i spuste na nivoe od prije izbijanja nemira na Bliskom istoku, to bi bilo pozitivno za rast svjetske privrede. A to bi ulagači voljeli”, kaže Jim McDonald, strateg u kompaniji Northern Trust.

Dow Jones indeks ojačao je juče 61 bod, ili 0,51 odsto, na 12.130 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,06 odsto, na 1.319 bodova, a Nasdaq indeks 1,58 odsto, na 2.781 bod. Hina

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!