Capital.ba

Plate rastu samo upola

24.02.2011. / 7:50

BEOGRAD, Republički budžet nema dovoljno sredstava da ispoštuje fiskalno pravilo po kome bi plate u javnom sektoru, kao i penzije, u aprilu trebalo da se povećaju za procenat rasta cijena zabilježen u prethodna tri mjeseca – saznaju ”Novosti” u Vladi Srbije. Aprilsko uvećanje će zato biti fiksno i iznosiće 2,95 odsto trenutnih primanja svih onih kojima zarade zavise od budžetske kase.
Da je bila primjenjena formula koja je usvojena izmjenama Zakona o budžetskom sistemu, ali i penzijsko-invalidskom osiguranju, aprilsko povećanje primanja trebalo je, prema procjeni ekonomskih analitičara, da bude između 4,5 do, čak, pet odsto.
Ovo, inače, nije prvi put da država, umjesto usvojene formule, primjenjuje procenat povećanja zarada koji je fiksan, ali, kako kažu u Vladi Srbije, održiv za budžet. Tako je i prvo povećanje zarada i penzija, poslije skoro dvije godine zamrznutih primanja, umjesto planiranih skoro šest odsto, bilo, zbog potrebe kontrole deficita, fiksirano na svega dva odsto. Zahvaljujući ovoj odluci, prosječna penzija uvećana je za samo 420 dinara, a prosječna zarada u javnom sektoru za oko 800 dinara.
Poslije završenih pregovora sa MMF, jasno je da, i pored ranijih ponuda države da se zaposlenim u javnom sektoru zarade uvećaju još dva puta u godini, od vanrednih povećanja primanja neće biti ništa. Ako se, kako je u Ministarstvu finansija izračunato, i dogodi da se na godišnjem nivou ostvare prihodi veći za oko dva odsto, odnosno oko deset milijardi, oni će se podijeliti zaposlenima u javnom sektoru koji ostvaruju zarade ispod prosjeka republike, kao i penzionerima sa ispod prosječnim primanjima, i to u vidu jednokratne pomoći. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!