Capital.ba

Prvi konkretni projekti 9. septembra?

27.08.2008. / 15:57

BANJALUKA, Ministar za ekonomske odnose i koordinaciju Republike Srpske /RS/ Jasna Brkić i ambasador Mađarske u BiH Imre Varga razgovarali su danas o mogućnostima saradnje u oblasti energetike uoči sastanka najavljenog za 9. septembar na kome bi trebalo da budu dogovoreni prvi konkretni projekti i zajedničke investicije.

Brkićeva je rekla Srni da bi jedan od prvih projekata Mađarske i RS trebalo da bude proizvodnja solarnih kolektora u Srpskoj u koju bi Mađarska investirala 12 ili 13 miliona KM i čijom bi realizacijom bilo zaposleno najmanje 120 radnika, a neposredno bi bile angažovane i druge privredne grane.

“Mađarska je zainteresovana za energetski sektor i druge resurse koje ima RS. Ono što je za RS interesantno, a gdje vidimo mogućnost preuzimanja dobrih iskustava od Mađarske jeste korišćenje fondova EU i uopšte jačanje kapaciteta za pristupanje EU”, rekla je Brkićeva.

Ona je podsjetila da su premijer Mađarske Ferenc Đurčanj i predsjednik Vlade RS Milorad Dodik u junu dogovorili da bude konkretizovan politički dogovor o saradnji između RS i Mađarske.

Varga je rekao da mađarska delegacija ciljano dolazi kako bi bio postignut konkretan dogovori u sferi energetike, napominjući da je Mađarska zainterosovana i za izgradnju novih ili obnovu postojećih termo i hidroelektrana i za kupovinu električne energije.

Prema njegovim riječima, delegaciju Mađarske na sastanku zakazanom za 9. septembar činiće predstavnici više ministarstava, te mađarske Agencije za promociju investicija i nekoliko vodećih firmi.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!