Capital.ba

Podržava se osnivanje Poljoprivredne komore RS

27.08.2008. / 13:38

BANJALUKA, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada Republike Srpske (RS) podržavaju inicijativu Udruženja poljoprivrednih proizvođača o osnivanju Poljoprivredne komore RS.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Zoran Kovačević rekao je da se od Poljoprivredne komore RS očekuje da će biti aktivan partner u pregovorima za evropsko integrisanje ove privredne grane.

“Sada kada imamo reorganizovano Udruženje poljoprivrednih proizvođača RS kao ravnopravnog partnera u rješavanju problema poljoprivrede, već smo započeli aktivnosti na izradi zakonske regulative u funkciji pripreme za osnivanje Poljoprivredne komore u narednim mjesecima”, rekao je Kovačević.

Na konferenciji za novinare predstavnika Ministarstva i Udruženja, u Pres centru Vlade RS, predsjednik ove asocijacije poljoprivrednika Vladimir Usorac naglasio je da će osnivanje Komore biti prvi i najvažniji zadatak, jer agrar Srpske očekuju izuzetno teške aktivnosti prilagođavanja domaće proizvodnje evropskim standardima.

“Osnivanje Poljoprivredne komore biće naš najvažniji `zimski zadatak` koji namjeravamo da realizujemo narednih mjeseci u saradnji sa Ministarstvom, jer smatramo da ćemo samo na taj način prebroditi probleme koji domaću poljoprivredu i proizvodnju hrane očekuju nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, rekao je Usorac.

On je potsjetio da je, prije nekoliko dana, reorganizovano Udruženje poljoprivrednih proizvođača RS tako što su u ovo udruženje uključeni predstavnici iz svih proizvodnih grana agrara sa čitavog prostora RS.

On je naglasio da je reorganizacijom Udruženja postignuto čvrsto partnerstvo sa Vladom RS u pregovorima za razvoj poljoprivrede i sela na ovim prostorima.

Na konferenciji za novinare učestvovali su i predsjednik Upravnog odbora Udruženja Mišo Maljčić iz Srpca, kao predstavnik uzgajivača svinja i proizvođača mesa, i Miloš Radojčić iz Dubice, koji predstavlja proizvođače mlijeka RS.

Maljčić i Radojčić su ukazali na probleme sa kojima se susreću farmeri Srpske, prije svega na devastaciju stočnog fonda, poskupljenje stočne hrane i ostalog repromaterijala, ali i na širenje crnog tržišta stoke, upozoravajući na skorašnju nestašicu mesa i njegovo enormno poskupljenje.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!