Capital.ba

Zapošljavaju sudije, a ne rješavaju predmete

08.01.2011. / 10:18

BANJALUKA, Prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za proteklih pet godina, u sudovima u BiH iz godine u godinu angažovano je sve više sudija i trošeno je sve više novca, ali je obim neurađenog posla uglavnom ostao na istom nivou ili je rastao.

Tako podaci navedeni u izvještaju za 2009. godinu pokazuju da je u BiH angažovano 76 dodatnih sudija, kako bi sudovima pružili pomoć u smanjenju broja neriješenih predmeta. VSTS je donio odluku o povećanju broja dodatnih sudija u 40 sudova u BiH, a povećan je i broj stručnih saradnika u sudovima, prenosi “Glas Srpske”.

Redovni sudovi zaprimili su u 2009. godini ukupno 967.292 predmeta, a ukupan broj neriješenih predmeta u BiH neznatno je krajem 2009. godine smanjen sa 477.269 iz 2008. godine na 475.900 neriješenih predmeta.

Prema izvještajima VSTS, pravosuđe BiH je od 2004. do 2008. godine potrošilo približno 760 miliona maraka, od čega je najveći dio trošen na plate radnika.

Od ukupnih izdataka sudova i tužilaštava u BiH u 2008. godini 60,4 odsto potrošila je FBiH, a 28,9 odsto Republika Srpska, a pokazatelji o efikasnosti su obrnuti i Srpska je bila uspješnija u rješavanju predmeta.

Broj neriješenih sudskih predmeta u BiH rastao je iz godine u godinu i to zbog velikog broja komunalnih predmeta.

Tako je na kraju 2005. godine ostalo neriješeno čak 1.334.194 predmeta, a 2006. godine 1.934.163 predmeta. Podaci za sljedeće godine prikazani su bez komunalnih predmeta, pa je u 2007. godini ostalo neriješeno 690.683, a u 2008. godini 572.293 predmeta.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Zapošljavaju sudije, a ne rješavaju predmete

    1. dejan

      Ne znam šta je tu čudno, pa kad krenete od vrha RS prema dole, svi zapošljavaju, a niko ništa ne radi, da bi bilo još preciznije, što je veća plata to je rad manji, uzmimo npr. poslanike u Narodnoj skupštini, sastanu se na 5-6 dana mjesečno, sjede, piju, jedu, dobiju gotov nacrt nekog zakona i podignu ruke, nije bitno ni šta piše u tom zakonu, niti da li im odgovara, niti još manje da li odgovara onima koji su ih izabrali da ih zastupa, zna se ako si u poziciji glasaš kad je ZA, opoziciji protiv ili suzdržan! plata ogromna, imaš sve naknade, povlastice, privilegije, ne odgovaraš nikome, sigurna primanja i kad te ne izaberu ponovo još bar godinu…