Capital.ba

Od danas skuplje cigarete

01.01.2011. / 13:37

BANJALUKA, U BiH se od danas povećava posebna akciza na cigarete sa 0,30 na 0,45 KM po kutiji, dok će minimalna akciza iznositi 1,08 KM.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH ranije je usvojio Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete. Odlukom je definisano da će se od 1. januara 2011. godine na cigarete plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto na osnovicu utvrđenu u skladu sa Zakonom o akcizama i posebna akciza od 22,50 KM za 1.000 komada, odnosno 0,45 KM za pakovanje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete, koja je obračunata po navedenim stopama, manja od minimalne, plaća se minimalna akciza od 1,08 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada. Za pakovanja različita od 20 komada akciza se plaća srazmjerno broju komada u pakovanju.

Ova odluka predstavlja nastavak harmonizacije sa sadašnjim nivoom minimalne akcize u EU.

Telekom Republike Srpske /RS/ od danas će povisiti pretplatu u fiksnoj telefoni. Iz Telekoma RS ističu da će korisnici fiksne m:tel mreže, uprkos povećanju pretplate, komunicirati znatno povoljnije nego do sada, jer su cijene razgovora do 33,3 odsto niže.

U novu mjesečnu pretplatu za privatne korisnike od 10,95 KM biće uključen novčani ekvivalent od 140 besplatnih minuta razgovora u lokalnom saobraćaju, odnosno 4,2 KM. Biće ponuđene brojne tarifne opcije i paketi koji će omogućiti limitiranje mjesečne potrošnje i kontrolu troškova uz mnogobrojne benefite.

Iz ove kompanije napominju da će nakon rebalansa cijena pretplatnici fiksne telefonije m:tel-a razgovarati po najpovoljnijim uslovima u BiH.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!