Capital.ba

Dulić pustio u rad uređaj za prečišćavanje vode u fabrici Umka

20.12.2010. / 17:26

BEOGRAD, Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić pustio je danas u rad novi uređaj za prečišćavanje voda u Fabrici kartona Umka.

“Nema bolje potvrde o ispravnosti ekoloških standarda od ovog što smo danas vidjeli”, naveo je Dulić nakon puštanja u rad tog uređaja za flotaciju i poručio da hartija nije otpad već resurs i da je bolje da završi na preradi u fabrici nego u prirodi.

On je apelovao na građane da ne bacaju papir već ga sakupe i odnesu u neki ovlašćeni servis za preradu.

Dulić je ukazao da se time štede ogromne količine energije, stabala i čini velika usluga ljudima koji rade u toj oblasti, kao i prirodi.

Fabrika “Umka” je ranije bila veliki zagađivač, ali danas na kvalitetan način prati trendove jer su uložene velike investicije za uštedu vode i energije, rekao je Dulić, koji je prisustvovao prezentaciji poslovnih aktivnosti fabrike, a potom obišao i proizvodni pogon.

Generalni direktor “Umka” Miloš Ljušić kazao je da ta fabrika ima kapacitete od 85.000 tona kartona, od čega 70 odsto izvozi, a da ima 420 zaposlenih.

On je naveo da je završena prva faza koja je podrazumjevala povećanje efikasnosti u prečišćavanju voda, a da je sada, u novoj fazi pušten u rad flotator koji omogućava da se voda bolje prečišćava.

Ljušić je ukazao da će to doprinijeti smanjenju potrošnje svježe vode za 20 odsto, bolji kvalitet prečišćene vode, kao i uštedu energije.

On je naveo da su investicije te fabrike u 2010. godini, uključujući i uređaj za flotaciju, iznosile 1,2 miliona evra.

Ističući da je sakupljačka mreža u Srbiji slaba kada je u pitanju papir, pa se ogromne količine starog papira uvoze, Ljušić je izrazio očekivanje da će donošenje Zakona o ambalažnom otpadu omogućiti jačanje sakupljačke mreže, kako bi se poboljšao i nivo reciklaže. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!