Capital.ba

Državnim službenicima manje plate za 15 odsto

16.12.2010. / 16:06

BANJALUKA, Budžetom Republike Srpske /RS/ za narednu godinu planirano je da se državnim službenicima smanji plata za 15 odsto, visokopozicioniranim državnim službenicima za 10 odsto, dok prosvjetnim radnicima i radnicima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ RS plata neće biti smanjena – rekao je danas ministar finansija RS Aleksandar Džombić.

On je rekao da će se na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS raspravljati o budžetu RS za sljedeću godinu, te da će poslanici raspravljati o budžetu koji će se pred njima naći u formi prijedloga.

Džombić, koji je mandatar za sastav nove Vlade RS,  dodao je da je Budžet RS za narednu godinu u okviru od 1,6 milijardi KM, kao i ove godine, te da je sa rashodovne strane veoma restriktivan i da su u tom pogledu izvršene maksimalne moguće uštede.

On je dodao da se tamo gdje su smanjivani grantovi vodilo računa da se ne naruše  koncepti u grantovima, kao i da su smanjeni  materijalni troškovi.

“Što se tiče grantova, smanjili smo poljoprivredu na 60 miliona KM, ali smo zadržali ukupan iznos za proizvodnju, a ruralni razvoj finansiraćemo iz kreditne linije koju ćemo dobiti od Evropske investicione banke u iznosu od 50 miliona evra za irigacioni sistem, i dijelom iz razvojnog programa, kao i uz učešće jedinica lokalne uprave, tako da će taj dio za ruralni razvoj biti i veći nego što je bio u toku ove godine. Nismo smanjivali nikako dio koji je namijenjen za proizvodnju”, istakao je Džombić.

Prema njegovim riječima, sugerisano je da se podstakne izvoz sa 15 miliona KM, a Vlada je u varijanti koja je otišla prema Narodnoj skupštini RS  taj iznos povećala na 20 milona KM.

On je istakao da se u Prijedlogu budžeta za 2011. godinu nije našao dio koji se odnosi na podršku tekstilnoj i kožarskoj industriji koja je bila 50 KM po zaposlenom radniku jer su ta sredstva  preusmjerena u izvoz.

“Spremni smo da kroz politiku doprinosa i poreza napravimo sistemsko rješenje, nešto kao što je radila Federacija BiH, ali još bolje”, dodao je Džombić.

On je rekao da Prijedlog budžeta ide u Narodnu skupštinu RS po hitnom postupku kako bi se mogao usvojiti, jer nema vremena da se on pred narodnim poslanicima nađe u  redovnoj proceduri.

Džombić  je dodao da pretpostavlja da će se sjednice  Narodne skupštine RS održavati 21., 22. i 23. decembra.

Odgovarajući na pitanje zašto se održavaju javne rasprave ako je Prijedlog budžeta već pripremljen i ide u Skupštinu po hitnom postupku, Džombić je rekao da se javne rasprave održavaju zato što se dopune mogu raditi do pred sam dan rasprave u Skupštini, kao i da se, ako se već naće u skupštinskoj proceduri, na njegove izmjene može djelovati amandmanski.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Državnim službenicima manje plate za 15 odsto

    1. ja

      Moze i medicinskim sestrama i doktorima, ali u slucaju primanja mita da momentalno dobiju otkaz!

    2. sumar

      Kamo puste srece da ce im biti smanjene plate.Ali nista od toga nece biti vec se nastavljaju nova stranacka zaposljavanja na budzetu i to u vladi, opstinama i raznim upravama,direkcijama i agencijama, jer treba nagraditi aktiviste za izbornu pobjedu.

    3. hazar

      @Lujka
      Slažem se samo bih dodao da dohodak treba povecati medicinskim sestrama

    4. Lujka

      Prvo treba reducirati državni aparat i znatno smanjiti broj džavnih službenika, jer mnogi ne znaju ”šbog čega su tu” primano je i šakom i kapom, a šta nego smanjenje nema drugog rješenja.
      Jedino bih ostavio ipak policajcima, oni su stub države, a imaju posla sa svakakvim ljudima, nemaju nikakve uslove, izloženi su vremenskim prilikama i mnogo toga.