Capital.ba

“Metal” klizi prema stečaju

09.12.2010. / 7:10

BANJALUKA, Sindikat banjalučkog “Metala” pozvao je juče pravosuđe RS da prvo riješi njihove prijave protiv bivšeg direktora firme, kontroverznog prnjavorskog biznismena Petra Dušanića, a tek onda se odredi po zahtjevu njegove privatne kompanije za uvođenje stečaja u tom preduzeću.
Čelnici Sindikata preduzeća i Uprave, koju je postavio takođe kontroverzni biznismen Jovan Vidović, ukazali su da se Okružni privredni sud u Banjaluci na ročištu u četvrtak treba odrediti o prijedlogu “Kompanije Dušanić” za pokretanje stečaja u toj banjalučkoj firmi.
Oni tvrde da se stečaj traži na osnovu fiktivnih višemilionskih potraživanja nastalih “štetnim ugovorima” između “Kompanije Dušanić” i “Metala” u vrijeme dok je njime upravljao Dušanić.
“Sudovi će, evo, treći put odlučivati o zahtjevu Dušanića, a da se proteklih godina nisu odredili prema našim tužbama protiv njega u kojima smo dostavili dokaze koji osporavaju uvođenje stečaja”, istakao je Zoran Janjić, predsjednik Sindikata “Metala”.
On je stoga ocijenio da se preduzeće našlo u “zagrljaju korumpiranog pravosuđa i kriminala” zbog čega, kaže, trpi 45 radnika koji gube pravo na rad i socijalnu zaštitu. Prema riječima Janjića, koji je i predsjednik Udruženja malih akcionara “Metala”, radnici i sitni akcionari preduzeća neće dozvoliti gašenje firme čiju vrijednost imovine procjenjuju na 100 miliona KM.
Milorad Trubajić, koji radi u “Metalu” već 30 godina, kaže da je firma krenula nizbrdo kada je Dušanić u privatizaciji kupio njen državni kapital, ističući da zaposleni neće dozvoliti pokretanje stečaja “ni po živu glavu”.
Direktor “Metala” Brane Milošević kaže da su tom preduzeću prije tri godine blokirani žiro računi aktiviranjem, kako tvrdi, falsifikovanih mjenica, koje je Dušanić u sprezi sa bankarima bjanko pupunio na devet miliona KM.
“Ako bi se ‘Metalu’ omogućio nesmetan rad, on ima uslove da postane jedan od vodećih u trgovačkoj branši u Banjaluci”, smatra Milošević.
Komentar Petra Dušanića, koji je posredni akcionar “Metala” sa 22 odsto vlasničkog udjela, u srijedu nismo mogli dobiti, jer se nije javljao na telefon. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: “Metal” klizi prema stečaju

    1. clan snsd

      cemu nerviranje?svima treba biti jasno da je RS pod stecajem.stecajni upravnik je B.Tadic a direktor M.D.,koga inace veoma postijem kao i svi clanovi partije.da nije M.D.direktor bio bi neko drugi ,recimo Ivanic .i sve bi opet bilo isto