Capital.ba

Wall Street pretrpio najveći pad u zadnja dva mjeseca

20.10.2010. / 9:45

NJUJORK, Akcije na Wall Streetu juče su zabilježile najveći pad u zadnja dva mjeseca, nakon izvještaja da bi Bank of America mogla biti prisiljena otkupiti svoje loše hipotekarne kredite i iznenađujuće odluke Kine o povećanju kamata, izvijestio je CNNMoney.
Akcije  su bile pod pritiskom tokom cijelog dana trgovanja, no prodaja se zahuktala u poslijepodnevnim satima, nakon izvještaja Bloomberg Newsa da PIMCO, Blackrock i banka Federalnih Rezervi New York, kao vlasnici korporacijskih obveznica, nastoje primorati Bank of America da otkupi oko 47 milijardi dolara vrijednosnica oslonjenih na loše hipotekarne kredite, izdatih od njene filijale Countrywide Financial. Akcije  Bank of America pale su za 4,4 odsto nakon te vijesti.

Ranije tokom dana, akcije su završile u negativnom polju nakon što je Narodna banka Kine povećala referentne kamatne stope za depozite i pozajmice po prvi put u tri godine. Kina je povećala svoju ključnu kamatnu stopu za pozajmice sa 2.25 odsto na 2.50 odsto, u nastojanju da pridonese usporavanju brzog privrednog rasta zemlje. S porastom te rate, kineska centralna banka sada će na jednogodišnje zajmove zaračunavati kamate od 5.56 odsto, navodi u izvještaju CNNMoney.

“Kinezi su ustvari rekli ostatku svijeta da će oni usporiti svoju privredu”, izjavio je Mark McCormick, strateg za valute u investicionom fondu Brown Brothers Harriman. “To je uznemirujuće za globalnu privredu, jer je Kina bila glavni pokretač svjetskog rasta. Jasno da je to bilo veliko iznenađenje”, rekao je McCormick. Ostali ekonomski stručnjaci kažu da potez Kine nije razlog za zabrinutost.

“Vrijednost kineskih nekretnina je pregrijana, pa oni stavljaju prepreku pred njih. Vidim to kao normalni dio privrednog oporavka”, izjavio je Rob Lutts, glavni menadžer za ulaganja fonda Cabot Money Management. “Berze rastu već oko osam sedmica, pa nije neobično vidjeti povlačenje od dva do pet odsto, a rast kineskih kamata dobar je izgovor da se pokupi dobit”, dodao je.

Politički komentator CNN-a David Gergen, bivši savjetnik četvorice američkih predsjednika, izjavio je da činjenica kako je odluka Narodne banke Kine izazvala potres na Wall Streetu, pokazuje da je Kina preuzela ulogu lokomotive svjetskog privrednog rasta, koju su nakon Drugog svjetskog rata imale Sjedinjene Države.

Indeks Dow Jones Industrial Average izgubio je 1,7 odsto, zaključivši trgovanje na 10.949 bodova. Širi indeks Standard & Poor's 500 otklizao je 1,6 odsto, na 1.165 bodova, a tehnološki indeks Nasdaq Composite pao je 1,8 odsto na 2.436 bodova. Za sva tri indeksa to je bio najveći dnevni pad od 11. avgusta. Hina

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!