Capital.ba

Povratak ekonomskog rasta

11.10.2010. / 8:15

VAŠINGTON, Ekonomski rast se vratio u evropske i centralnoazijske zemlje u usponu, ali ostaju sumnje u njegovu trajnost i brige zbog visoke nezaposlenosti, izjavio je  Filip Le Ueru, potpredsjednik Svjetske banke.
“Dobra vijest je da se ekonomski rast vratio u evropske i centalnoazijske zemlje u usponu, nakon što je taj region doživeo oštar pad tokom privredne krize. Danas je taj region na putu oporavka”, rekao je Le Ueru juče na konferenciji za štampu.

Zahvaljujući snažnim privredama Poljske, Rusije i Turske, taj region će imati u ovoj godini rast od 3,9 odsto, dok je prošle goodine imao pad od 5,1 odsto, dodao je on.

“Taj rast, međutim, nije ravnomjeran – on prikriva izdiferenciranu sliku regiona u kome je 30 država. Većina je imala rast ove godine, ali ima onih koje nisu. Takođe, taj rast nije pratio porast zaposlenosti, u stvari nezaposlenost je ostala tvrdoglavo visoka u većem dijelu centralne i istočne Evrope i nastavlja da raste u zemljama Zajednice Nezavisnih Država”, dodao je Le Ueru.

On je precizirao da rast još izostaje u privredama Hrvatske, Letonije, Kirgizije i Rumunije.  Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!