Capital.ba

Mital može da izgubi čeličanu?

09.10.2010. / 19:04

KIJEV, Kompanija “Arselor Mital” mogla bi da izgubi postrojenje koje je 2005. preuzela za 4,8 milijardi dolara u procesu ponovne privatizacije.
Izvršni direktor ukrajinske čeličane “Krivi rog” Rinat Starkov rekao je da bi to moglo da se desi na osnovu odluke suda.

“Sudska odluka protiv “Arselor Mitala” mogla da poljulja povjerenje stranih investitora u tu bivšu sovjetsku republiku, rekao je Starkov.

“Ukoliko najveći svjetski proizvodjač čelika bude izbačen, želio bih da vidim koje budale će da kupe to postrojenje. To bi naštetilo ugledu i investicionoj klimi u Ukrajini, ali sve je moguće”, istakao je Starkov.

Ukrajinski državni tužilac tvrdi da je kompanija “Arselor Mital” prekršila uslove ugovora o kupovini čeličane na istoku Ukrajine time što je odlagala ulaganja u nju, bez odgovarajućih odobrenja.

Rukovodstvo “Arselor Mitala” je saopštilo da je postiglo zakonski važeći dogovor sa ukrajinskom Agencijom za državnu imovinu da se ulaganja odlože, nakon što je ta firma ocjenila da je pogoršavanje uslova zbog finansijske krize 2008. i 2009. godine “viša sila”.

Postrojenje “Krivi rog” je 2005. godine odlukom suda ponovo nacionalizovano, nakon što je donijeta presuda o nezakonitosti njene kupovine od strane bogatih industrijalaca. Kasnije je tu čeličanu kupio “Arselor Mital”, za pet puta veću cijenu u odnosu na iznos od 800 miliona dolara, koliko je za nju dala grupa oligarha. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!