Capital.ba

Kazna za francuske banke zbog namještanja cijena

26.09.2010. / 11:31

PARIZ, Francusko tijelo za zaštitu konkurencije kaznilo je ukupno 11 banaka u visini od 344,9 miliona evra zbog namještanja cijena i nametanja nepravedne međubankarske provizije tokom prelaska na novi digitalni sistem za procesiranje čekova.

Autorité de la concurrence navodi da su 2002. godine uvođenjem ovog digitalnog sistema za procesiranje i kliring međubankarskih čekova kažnjene banke počele da naplaćuju provizije.

Ovo uključuje 4,3 evrocenta za 80 odsto čekova u prometu u Francuskoj do jula 2007. godine. Kako navode banke, provizija je trebalo da pokrije gubitke u plaćanju zbog akceleracije u transferu između banaka zahvaljujući digitalizaciji.

Kažnjene su Banque de France, BPCE1 , Banque postale, BNP-Paribas, Confédération Nationale du Crédit Mutuel, Crédit Agricole, Crédit du Nord, Crédit Industriel et Commercial, LCL, HSBC i Société Générale.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!