Capital.ba

Njemački ministar privrede poziva na konsolidaciju regionalnih banaka

20.09.2010. / 12:22

BERLIN, Njemački ministar privrede Rainer Bruederle pozvao je na veliku konsolidaciju regionalnih banaka u vlasništvu njemačkih saveznih država s obzirom na predložene nove globalne bankovne propise, prenio je juče njemački list Bild am Sonntag.
“Restrukturiranje je neophodno”, kazao je Bruederle u razgovoru za taj list, upitan u vezi sudbine zajmodavaca poznatijih kao Landesbanken. “Dovoljne su jedna, moguće dvije krovne institucije za te štedne banke”. Guverneri centralnih banaka nedavno su odobrili novi set propisa o visini potrebnog kapitala pod nazivom Basel III. Ti će propisi bankama nalagati da drže u rezervi najmanje 7 odsto akcionarskog kapitala u odnosu na ukupnu imovinu do 2019. godine. To je više nego trostruko više u poređenju s 2 odsto koliko se trenutno od njih zahtijeva.

Njemačkih sedam državnih regionalnih banaka, koje se smatra Ahilovom petom finansijskog sistema najveće evropske privrede, suočeno je s većim teškoćama budući da im nije dozvoljen pristup tržištu bankovnih usluga za građane. Zbog te se restrikcije okreću rizičnim finansijskim instrumentima koji su pogođeni velikim gubitcima u finansijskoj krizi, što ih je dovelo u puno lošiju situaciju u odnosu na mnoge evropske konkurente.

Nekolicini među njima bila je potrebna spasonosna injekcija svježeg kapitala i kreditnih jamstava vrijednih više milijardi evra, pa posmatrači strahuju da će ih zbog novih propisa snaći velika nestašica sredstava.

Njemački zvaničnici već duže vrijeme pozivaju na konsolidaciju sistema, a novi set propisa Basel III samo im je dao novi podsticaj. Bruederle je kazao da se nada da će 16 saveznih država pokazati političku volju kako bi se smanjio broj tih banaka, ističući kako je došao red na njih da srede stanje u svojim redovima. Hina

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!