Capital.ba

Najskuplji svjetski brendovi Coca-Cola, IBM i Microsoft

17.09.2010. / 12:11

NJUJORK, Prva tri mjesta na ljestvici najskupljih brendova na svijetu drže, kao i prošle godine, američke kompanije Coca-Cola, IBM i Microsoft, pokazalo je istraživanje agencije Interbrand.
Tehnološke firme čine polovinu najvrijednijih svjetskih robnih marki.
Listom sto naj brendova dominiraju firme iz SAD, kojih ima ukupno 49. Evropskih je 40 i to iz Njemačke, Francuske, Švajcarske, Italije, Britanije, Švedske, Holandije, Finske i Španije. Preostalih 11 mjesta popunjavaju firme iz Japana, Koreje, Kanade i jedna iz Meksika.
Coca cola se na prvom mjestu nalazi još od 2000. godine, kada je lista počela da se objavljuje. Vrijednost njene robne marke procjenjuje se na 70,45 milijardi dolara i ove godine je za dva odsto veća nego prošle.
S druge strane, sa liste sto najvrijednijih brendova ispao je British Petroleum koji se suočio sa ogromnim troškovima, usljed isticanja nafte sa havarisane platforme u Meksičkom zalivu u SAD. Problemi najvećeg svetskog proizvođača automobila, japanske Toyote sa bezbjednošću automobila, istisnuli su ovu marku iz “top 10”.
Tako sada deset navrednijih svjetskih brendova čini devet američkih kompanija i samo jedna koja nije sa njene teritorije – finska Nokia, na sedmom mjestu, vrijedna 29,5 milijardi dolara, 15 odsto manje nego lani.
Mjesta od drugog do četvrtog zauzimaju tehnološke kompanije – IBM, vrijedna 64,73 milijarde dolara, sedam odsto više nego lani, Microsoft, 60,9 milijardi dolara i sa istim rastom vrijednosti i Google, vrijedan 43,56 milijardi dolara, što je čak 36 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.
Tako snažan rast vrijednosti, ostvario je još samo Apple, koji se nalazi na 17. poziciji. Za ovako vrtoglav rast vrijednosti Googlea zaslužan je operativni sistem za mobilne telefone “android”, dok su Apple pomogli njegovi novi proizvodi, uključujući i tablet iPad.
Istraživanje se zasniva na složenoj metodologiji koju je razvio Interbrand. Koristi se formula koja kombinuje buduću snagu brenda i njenu ulogu u potražnji. Firme moraju imati javno dostupne finansijske podatke, a trećina prihoda mora da bude iz inostranstva, prenijele su agencije. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!