Capital.ba

Cijene usluga skočile do 50 odsto

19.07.2008. / 9:00

SARAJEVO, BANJALUKA – Cijene usluga u zadnjih pola godine u BiH porasle su do 50 odsto, posebno usluga malih privrednika, podaci su udruženja potrošača iz BiH.
I dok sekretar Udruženja potrošača iz Sarajeva Mesud Lakota ističe da cijene nisu realne i da za njihov toliki rast nema opravdanja, predsjednik Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović smatra da je zbog rasta svih ostalih cijena i u ovoj oblasti došlo do određenih poskupljenja.

“Na primjer, šišanje za muškarce nije poskupjelo zadnjih nekoliko godina dok za žene jeste, jer je za žene potrebno mnogo više proizvoda za frizuru nego muškarcima”, naveo je Petrović.

On je istakao da se zanatlije trude da održe ritam sa svim ostalim poskupljenjima. Lakota pak napominje da je danas jeftinije kupiti obuću na pijaci nego platiti popravku cipela.

“Promjena đona je četiri KM, za dva đona to je osam KM, a na pijaci je moguće naći papuče za 10 KM. Isto je sa popravkama tekstila. Za rajsferšlus trgovci uzmu pet do šest KM, a mogu se za 10 KM kupiti hlače. Porasle su cijene ugostiteljskih usluga, izrade dioptrijskih stakala, zubara i protetičara, auto-praonica”, rekao je Lakota.

U jednoj banjalučkoj obućarskih radnji ističu da nisu dizali cijene uprkos tome što je repromaterijal od prošle godine poskupio za 30 odsto.

“Poskupio je sav materijal – guma, potpetice, štikle. Ljepilo koje smo prošle godine plaćali osam sad je 12,5 KM”, kazali su u ovoj radnji.

Cijena pranja auta u Istočnom Sarajevu prije pola godine bila je pet KM, a sada je sedam KM, dok u Sarajevu košta i do 10 KM. U auto-praonicama u Banjaluci ističu da su cijene iste posljednje tri godine i da se kompletno pranje auta kreće od šest do devet KM, a vanjsko od pet do 6,5 KM.

I u frizerskim salonima usluge su poskupjele. U pojedinim radnjama u Banjaluci ističu da su frizerske usluge poskupjele proporcionalno poskupljenju repromaterijala, koji je skuplji za 70 odsto.

“Kod mene je pranje, šišanje i feniranje ostalo 20 KM, ali neke moje kolege su digle cijenu za pet do 10 KM, pa je cijena od 30 do 40 KM za dugu kosu”, rekla je vlasnica jednog salona u Sarajevu.

Obradović: Zaštita od cjenovnog udara na entitetima
Aleksandar Obradović, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za odnose s javnošću, kazao je da aktivnu politiku zaštite od cjenovnog udara moraju voditi entiteti, jer su socijalni razvojni programi u njihovoj nadležnosti. Podsjeća da su mjere Vijeća ministara u toj oblasti sužene na carine i akcize.

“Savjet ministara je zadužio ministarstva finansija i trezora, te spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, da sačine mjere kako bi cjenovni udar na najugroženije kategorije stanovnika bio ublažen. Ministarstvo finansija i trezora je sačinilo neke mjere i predložilo ih Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje koji u januaru nije dao saglasnost na te mjere. Ministarstvo je nedavno zaduženo da Savjetu ministara dostavi te mjere”, rekao je Obradović. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!