Capital.ba

Novac može donekle kupiti sreću

07.09.2010. / 11:48

NJUJORK, Novac može kupiti sreću, ali samo do određene tačke, rezultat je istraživanja koje je danas objavljeno u časopisu američke Nacionalne akademije nauka.
Emocionalno blagostanje ljudi, odnosno sreća, povećava se s rastom njihove zarade sve do negdje oko 75.000 dolara na godišnjem nivou, navodi se u analizi ekonomiste Angusa Ditona i psihologa nobelovca Danijela Kanemena.

“Za ljude koji zarađuju manje od 75.000 dolara teška svakodnevica ometa njihovo uživanje”, rekao je Diton koji radi u Centru za zdravlje i blagostanje pri Univerzitetu Prinston u SAD.

Diton i Kanemen pregledali su istraživanja sprovedena 2008. i 2009. u kojima je više od 450.000 Amerikanaca odgovaralo na pitanja o njihovoj sreći u svakodnevnim stvarima i ukupnom zadovoljstvu životom.

Sreća se povećava s rastom prihoda, ali to prestaje kada je zarada oko 75.000 dolara, rekao je Diton. S druge strane, sveukupan osećaj uspjeha ili doborobiti nastavlja da raste i kada zarada pređe preko te sume.

“Prihod iznad 75.000 dolara neće mnogo doprinijeti svakodnevnom raspoloženju ljudi… ali će imati osećaj da imaju bolji život”, rekao je Diton.

“Kada neko pređe s posla na kojem zarađuje 75.000 dolara godišnje na posao s platom od 200.000 dolara godišnje imaće osjećaj uspjeha, ali to ne znači da će biti srećniji”, rekao je Diton.

Kanemen, koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju zbog rada na teoriji odlučivanja u uslovima rizika, i Diton pokrenuli su studiju kako bi saznali više o ekonomskom rastu i kako ljudi pojedinačno vrednuju taj rast. Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Novac može donekle kupiti sreću

    1. bosman

      Naši novopečeni biznismeni i političari se rasturiše od j….. sreće.