Capital.ba

ECB podigao prognoze rasta evrozone

02.09.2010. / 18:25

FRANKFURT, Evropska centralna banka (ECB) revidirala je naviše projekcije rasta za 16-članu evrozonu u 2010. i 2011. zahvaljujući snažnijem od očekivanog uzletu evrozone u drugom kvartalu, kazao je danas čelnik ECB-a Jean-Claude Trichet.
ECB sada za ovu godinu prognozira godišnju stopu rasta realnog BDP-a u rasponu od 1,4 i 1,8 odsto, nasuprot junskoj procjeni u rasponu od 0,7 do 1,3 odsto. Za 2011. prognozira se rast u rasponu od 0,5 od 2,3 odsto, nasuprot ranije procijenjenom rasponu od 0,2 do 2,2 odsto, zahvaljujući ponajprije efektu prelijevanja prognoziranog snažnijeg rasta u ovoj godini.

Na konferenciji za novinare nakon zasjedanja ECB-a na kojem je očekivano zadržana ključna kamatna stopa na rekordno niskih jedan odsto, među razlozima za reviziju prognozi Trichet navodi i bolji od očekivanog oporavak u privredama tokom ljetnih mjeseci. Pa ipak, upozorio je da rizici ostaju i dalje prisutni, uprkos boljim od očekivanog oporavka u nekim privredama evrozone. “Globalna trgovina možda bilježi daleko snažniji oporavak nego što se očekivalo, no i dalje su prisutne zabrinutosti vezane uz obnovljene napetosti na finansijskim tržištima”, kazao je Trichet na konferenciji za novinare.

ECB je blago naviše revidirao i projekcije godišnje stope inflacije u ovoj i idućoj godini, navodeći kao razlog rast cijena roba. Za 2010. prognozira tako godišnju stopu inflacije mjerenu potrošačkim cijenama, u rasponu od 1,5 do 1,7 odsto, a u 2011. u rasponu od 1,2 do 2,2 odsto.

U skladu sa očekivanjima, ECB je odlučio produžiti program održavanja likvidnosti za komercijalne banke u evrozoni do januara 2011., potvrdio je Trichet na novinskoj konferenciji. Takva odluka o održavanju likvidnosti ima za cilj povećati kreditne plasmane i investicije u Evropi, gdje je rast kredita i dalje slab, istaknuo je. Hina

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!