Capital.ba

Lagani rast IT tržišta u BiH

22.10.2007. / 8:48

BANJALUKA, Tržište informacionih tehnologija u Bosni i Hercegovini poraslo je u prošloj godini za skromnih 5,1 odsto i dostiglo vrijednost od 130 miliona američkih dolara.
Za ovakav sporiji porast može se velikim dijelom “okriviti” visoka bazna 2005. godina u kojoj je IT potrošnja snažno povećana uoči uvođenja PDV, te usporeno ulaganje državne administracije u informacione tehnologije u vezi sa izborima održanim u oktobru 2006. Ove godine će kombinacija faktora: dinamične ekonomije, privatizacije, restrukturisanja, rasta prihoda domaćinstava i otvaranja predstavništava globalnih IT vendora, povoljno uticati na IT tržište, pa se do kraja godine očekuje rast njegove vrijednosti za više od 12 odsto.
– Uprkos ekonomskom rastu, Bosna i Hercegovina se suočava s brojnim izazovima koji utiču na ulaganja u IT – tvrdi Boris Žitnik, direktor firme “IDC Adriatiks”.
– Premda se godišnji rast BDP-a ustalio na oko šest odsto, politički kontekst i nedostatak jasne strategije IT investicija državne administracije usporavaju ukupna ulaganja u informacionu tehnologiju. A država, kao najveći pojedinačni ulagač u IT, trebala bi biti glavni pokretač razvoja IT tržišta u ovoj njegovoj ranoj fazi zrelosti. Vrlo visok stepen nezaposlenosti i deficit tekućeg računa platnog bilansa takođe predstavljaju stvarne probleme. S druge strane, PDV se pokazao solidnim i predvidljivim izvorom državnih prihoda, upotreba Interneta i širokopojasnog pristupa rastu, a građanstvo pokazuje sve veći interes za korišćenjem personalnih kompjutera, kako za kućnu, tako i za poslovnu upotrebu – kaže Žitnik.
Isporuke hardvera činile su više od dvije trećine vrijednosti domaćeg IT tržišta, što se očekuje i u narednih nekoliko godina. Naime, pošto je ovo relativno novo tržište, državna administracija i poslovni sektor još uvijek najviše ulažu izgradnju osnovne infrastrukture. IT usluge činile su 21 odsto, a softver preostalih 11 odsto tržišta. Personalni kompjuteri bili su najveći pojedinačni segment IT tržišta u prošloj godini (s približno 39 odsto vrijednosti IT tržišta), a slična se situacija očekuje i ove godine. Lokalne kompanije “IT Computers” i NTCHS dominiraju segmentom stolnih kompjutera, dok internacionalni distributeri kontrolišu segment prenosnika.
– Iako je Bosna i Hercegovina još uvijek mlado tržište, potražnja za stolnim kompjuterima opada, budući da su korisnici otkrili prednosti prenosnih kompjutera – tvrdi Žitnik i dodaje da slijedi napeta tržišna utakmica između pet vodećih distributera.
 

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!