Capital.ba

U maju najveći mjesečni trgovinski deficit za 10 godina

11.07.2008. / 8:55

 PARIZ, U Francuskoj je tokom maja zabilježen najveći mjesečni trgovinski deficit u posljednjih desetak godina, saopšteno je u Parizu.
 Trgovinski deficit Francuske je u maju  bio veći od  4,7 milijardi evra, prema 3, 73 milijarde  u aprilu. U proteklih 12 mjeseci druga po snazi evropska ekonomija ostvarila je manjak u robnoj razmjeni sa svijetom od  45,6 milijardi evra.
 Veoma visok francuski spoljnotrgovinski deficit je posljedica stalnog rasta uvoza i pada izvoza, tvrde analitičari i ukazuju da je u maju import porastao, u poređenju s prethodnim mjesecom, za više od 400 miliona evra.
 Domaći ekonomisti smatraju da se francuska privreda sada nalazi “na pragu recesije”, jer je zbog smanjene unutrašnje i spoljne tražnje “u stagnantnom stanju”.
 Francuski premijer Fransoa Fijon je ovogodišnji privredni rast u njegovoj zemlji procijenio na 1,7 odsto, ali nezavisni ekonomisti upozoravaju da je taj cilj, najvjerovatnije, nedostižan.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!