Capital.ba

Kafa skuplja za 12 odsto

21.08.2010. / 8:10

SARAJEVO/ BANJALUKA ,  Cijene svih vrsta kafe, osim grand i donkafe, u BiH više su za 12 odsto, potvrdio je Marko Baban, predsjednik Odbora Grupacije prerađivača i distributera kafe BiH.
 
On je naveo da je rast cijena kafe na svjetskom tržištu, kao i rast vrijednosti dolara prethodnih mjeseci, koja se drastično povećala u odnosu na evro, uticao na poskupljenje kafe.
Baban je naveo da jedino “Grand” i “Donkafa”, koji pokrivaju oko 40 odsto bh. tržišta, nisu povisili cijene.
“Pored viših cijena kafe na svjetskom tržištu imamo veliki problem sa ilegalnim uvozom kafe, kao i velikim porezima države, pa tako kada se sve izračuna od jednog kilograma kafe 50 odsto prihoda ide na te poreze”, kazao je Baban.
Manji domaći prerađivači kafe već su tokom proteklih mjeseci u nekoliko navrata dizali cijenu, dok su veći prerađivači čekali stabilizaciju svjetskih cijena, do kojih, ipak, nije došlo.
U Grupaciji tvrde da se na tržištu pojavljuje nelojalna konkurencija koja prodaje jeftinu sirovu i prženu kafu sumnjivog sadržaja, pa se dešava da se s kafom zamješavaju razni surogati, poput ječma i soje, i na taj način obmanjuju potrošači.
Trenutne cijene kilograma kafe u Srbiji su od 12 do 13 maraka, u Hrvatskoj od 13 do 15 maraka, a u BiH od 10 do 15.
Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH, je kazao da u BiH odavno postoji problem sa svim vrstama akcizne robe, pa tako i sa kafom.
“Kod nas se nikako ne može ući u trag odakle se uvozi kafa, ja sam nekoliko puta pokušavao. Stvoren je monopol nad uvozom i taj monopol sve diktira. A BiH je, inače, veliki potrošač kafe”, kazao je Lakota.
On je naveo da trenutno kilogram kafe košta oko 11 maraka prosječno, dok je ranije koštala po sedam, osam maraka. Nezavisne novine
Cijene kafe po kg:
BiH           od 10 do 15 maraka
Srbija        od 12 do 13 maraka
Hrvatska   od 13 do 15 maraka

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!