Capital.ba

Proces sanacije Hypo banke

19.08.2010. / 8:30

SALCBURG, Hypo Alpe Adria grupacija će u 2010. godini zabilježiti značajno manje gubitke u poslovanju, dok je u prošloj godini gubitak iznosio oko 1,5 milijardi, rekao je austrijskim medijima Gotvald Kranebiter, novi šef Grupacije.
 
Nakon što je 2009. godine Austrija nacionalizovala Grupaciju, kako bi je spasila od propasti, postavljena je nova Uprava, koja je započela program pokušaja sanacije banke i vraćanje banke u pozitivnu zonu.
Već su započeta hapšenja članova bivše uprave zbog istrage koja se već neko vijeme sprovodi zbog navodnih nezakonitih radnji u ranijem periodu, među kojim je i period širenja banke na zemlje Balkana.
“Sistematski češljamo kroz sve poslove, a veće smo već proskenirali. Za rizike koje smo do sada otkrili izdvojićemo rezervacije u iznosu od milijardu evra za 2010. godinu.”, rekao je Kranebiter.
On je rekao da će naredne godine gubici biti puno manji, ali da još ne može reći koliko, te je rekao da je za sada sigurno da banka neće izaći iz zone gubitka do polovine naredne godine.
On je istakao da banka trenutno dobro posluje u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, dok je stanje nešto teže u BiH i Austriji.
“U Italiji smo morali rasprodati, jer nam je to zbog državne pomoći koju primamo propisala EU. U ostalim zemljama, iz kojih se trenutno povlačimo, više nemamo nove poslovne planove”, rekao je on.
Kranebiter je rekao da je dosadašnja istraga pokazala da se radi o veoma kompleksnim poslovnim prevarama koje su bivši menadžeri banke sprovodili.
“Sve je to jako kompleksno, ali evo jednostavnog primjera. Ako ja kao banka nešto prodam za 30 miliona evra, a bila je ponuda od 50 miliona, onda su zanimljivi motivi za donošenje takve odluke”, kaže on.
“Nezavisne” su već ranije pisale o mišljenju Evropske komisije da Hypo grupacija možda neće preživjeti plan restrukturisanja koji je predložilo novo rukovodstvo ispred novog vlasnika banke, austijske države. Kako navode austrijski mediji, u Komisiji smatraju da je cijeli model restrukturisanja banke pun propusta i nedostataka.
Kako je prošlog mjeseca pisao austrijski “Prese”, Komisija smatra da Uprava banke nije bila uvjerljiva u predstavljanju načina rekonstruisanja banke.
“Komisija je izrazila snažnu sumnju da je čitav poslovni model Hypo Alpe Adria grupe dobar. Eksperti Evropske komisije smatraju da je Austrija morala razmotriti i plan likvidacije banke”, piše “Prese”.
Samuel Vlčan, direktor Hypo Alpe Adria banke u Banjaluci, na naše pitanje da prokomentariše ove navode, rekao je juče da Evropska komisija i Austrija imaju dogovor o ključnim tržištima na koja će se banka fokusirati, te da se razgovara o nekim modelima restrukturisanja, ali da preživljavanje Grupe nije upitno.
Uhapšenom Kultereru određen je jednomjesečni pritvor koji je počeo u nedjelju, jer se strahuje da bi mogao pobjeći, uticati na svjedoke ili pokušati prikrivati dokaze. Smatra se da će, ukoliko Kulterer progovori, opteretiti neke bivše članove Uprave, ali i političare na Balkanu s kojima je sarađivao tokom širenja poslovanja banke.
Iz Tužilaštva pokrajine Koruške koje vodi istragu, rečeno nam je da ne mogu izlaziti u javnost oko detalja da li se istraga vodi i za poslovanje u BiH, ali su “Nezavisne” iz izvora u Austriji dobile informaciju da se za sada ne istražuje poslovanje te banke u BiH. Austrijski mediji su objavljivali informacije da je i BiH, uz ostale balkanske zemlje, dio čitavog niza pronevjera i nepravilnosti koji su Grupu skoro dovele do propasti prošle godine.
Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Proces sanacije Hypo banke

    1. jazavac

      Ima Austrija para sta im je jedna milijarda naspram onog sto su vec ulozili u sanaciju :-)

    2. 122

      Mile je rekao da je Hipo BIH sigurna, nema mi sta da mislimo i komentarisemo.

    3. bosman

      Izgleda da šefovi na višem nivou bolje vide stanje banke nego šefovi iz banke-kćeri

    4. bosman

      “On /Gotvald Kranebiter, novi šef Grupacije/ je istakao da banka trenutno dobro posluje u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, dok je stanje nešto teže u BiH i Austriji”. Njegova izjava je u koliziji sa poslednjim izjavama direktora Hypo banke u BL.