Capital.ba

U Banjoj Luci, Gradišci, Prnjavoru i Doboju cijene goriva ostale iste

09.07.2008. / 7:55

BANJALUKA,Dok građani Semberije od juče gorivo plaćaju od četiri do deset feninga više, cijene nafte i naftnih derivata na pumpama od Banje Luke do Gradiške ostale su iste.
 
– Do poskupljenja goriva u tom dijelu Srpske neće doći ove sedmice. Na području Banje Luke, Gradiške, Prnjavora, Doboja i okolnih regija cijene goriva su ostale između 2,46 i 2,49 maraka po litru- rekao je predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata Republike Srpske, Vukašin Vojinović.
Prema njegovim riječima, smanjenje carina na naftu i naftne derivate koji se uvoze iz zemalja Evropske unije ne utiče na cijenu goriva u RS, jer se za sada 85 odsto goriva nabavlja iz Hrvatske.
–  S obzirom na to da dugo nismo uvozili naftu i naftne derivate iz Mađarske, nisam upoznat sa njihovim početnim cijenama, ali ako se stvore uslovi da se nafta uvozi iz Mađarske i Slovenije po nižim cijenama, i u Republici Srpskoj doći će do pojeftinjenja – istakao je Vojinović.
S druge strane, predsjednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika benzinskih pumpi u Semberiji Vojin Mitrović, rekao je da je u Semberiji do poskupljenja goriva došlo zbog povećanja cijene sirove nafte u posljednjih dvadesetak dana.
– Cijena sirove nafte skočila sa 120 na 143 dolara. Ako dođe do stabilizacije cijena, onda ćemo razmišljati o pojeftinjenju –  istakao je Mitrović.
On tvrdi da se nafta u BiH uglavnom uvozi iz Turske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije i malim dijelom iz Srbije.
– Nafta iz Turske i Hrvatske oslobođena je carina, što znači da je ona i poslije smanjenja carina za 25 odsto u startu jeftinija za 7,5 odsto od one iz zemalja EU. Međutim, rafinerije na svoju rafinerijsku cijenu uzimaju određenu premiju i Hrvatska je do prije dvadesetak dana uzimala 90 ili 100 dolara premije umjesto 20 dolara premije koja je uobičajena u svijetu. Posljednjih dana, Hrvatska je premiju smanjila na 30 do 40 dolara – naglasio je Mitrović.
On je dodao da s obzirom na to da su Hrvatska i Turska oslobođene carina, one koriste svoj monopolski status i diktiraju cijene na koje se ne može uticati.
– I kada se dodaju premije koje su duplo veće od onih koje se dodaju u okruženju, nafta iz ovih zemalja je opet jeftinija od one iz EU – smatra Mitrović.
 ******************
Na formiranje cijena utiče cijena sirove nafte, marža, carine…
Vojinović je naglasio da marža ne utiče mnogo na cijenu goriva jer je ona u RS od pet do šest odsto, dok zemlje u okruženju imaju maržu od 10 do 15 odsto.
– Na formiranje cijene nafte i naftnih derivata utiče cijena sirove nafte na svjetskoj berzi, carine, transportski i špediterski troškovi. Pored toga, u cijenu je uračunata i marža. Zbirna maloprodajna i veleprodajna marža kod prometa nafte i naftnih derivata iznosi između šest i sedam odsto što je neuporedivo manje u odnosu na marže koje se primjenjuju na hljeb, ulje, šećer, lijekove, školski pribor i drugo – istakao je Vojin Mitrović.
 ******************
Sirova nafta pojeftinila
Cijena svijetle sirove nafte juče je bila manja je za 29 centi i bila je 141,08 dolara po barelu.
Cijena barela sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora pala je za 40 centi i bila je 141,50 dolara.Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!