Capital.ba

Oprezno trgovanje na evropskim berzama uoči objave rezultata stres-testa

23.07.2010. / 19:28

LONDON, Evropske akcije danas su se različito kretale, podstaknute rastom američkih i azijskih berzi i objavama dobrih poslovnih rezultata kompanija, ali su ulagači na oprezu uoči objave rezultata provjere izdržljivosti evropskih banaka.
Evropska tržišta podržali su dobri poslovni rezultati kompanija u drugom tromjesečju ali i rekordan skok njemačkog indeksa poslovnog povjerenja Ifo u julu na najviši nivo u protekle tri godine. Britanski BDP takođe je ugodno iznenadio, poskočivši u drugom tromjesečju za čak 1,1 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, gotovo dvostruko više no što su očekivali analitičari.

Te su vijesti, zajedno s rastom cijena bakra, podstakle rudarski sektor, pa su BHP Billiton, Anglo American i Xstrata porasli u rasponu od 0,4 do 1,3 odsto. Među pojedinačnim dobitnicima izdvajao se AkzoNobel, najveći proizvođač boje u svijetu, čija je akcija poskočila za čak 5,4 odsto nakon objave neočekivano dobrih poslovnih rezultata u drugom tromjesečju.

Tržišta je ipak pritisnula nervoza uoči objave rezultata provjere izdržljivosti 91 evropske banke. Želeći umiriti zabrinutost ulagača o mogućem uticaju dužničke krize u evrozoni na evropski bankovni sistem, regulatori su nastojali procijeniti u kojoj su mjeri banke sposobne nositi se s eventualnim novim privrednim šokovima. Rezultati će biti objavljeni u 18 sati po srednjoevropskom vremenu.

Stoga su akcije finansijskih firmi uglavnom oslabile, uz pad Standard Chartereda, HSBC-a, Credit Agricolea i Bankintera između 0,6 i 1,8 odsto. Njemački proizvođač sportske opreme Adidas je uzletio 3,3 odsto, a švedski proizvođač telekomunikacijske opreme je potonuo 7,2 odsto.

Pred sam kraj današnjeg trgovanja londonski indeks FTSE 100 u minusu je 0,14 odsto, frankfurtski indeks DAX je skočio 2,90, a pariški je CAC 40 indeks na dobitku 0,21 odsto.

Na Wall Sreetu u prvim satima današnjeg trgovanja takođe prevladava oprez. Indeks Dow Jones je trenutno u plusu 0,10 odsto, Nasdaq je skliznuo 0,22, a S&P 500 je u plusu 0,02 odsto. Poslovni.hr

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!