Capital.ba

Neopravdano potrošili oko milion KM

21.07.2010. / 7:50

SARAJEVO, Parlament Federacije BiH prošle godine je neopravdano i nezakonito potrošio gotovo milion KM.

Prema izvještaju federalnih revizora, ovaj novac je u oba doma Parlamenta FBiH dijeljen za članstvo u različitim komisijama, putne troškove, kao i dnevnice. Dio novca potrošen je za kupovinu računarske opreme i održavanje automobila, ali bez Zakona o javnim nabavkama. Revizijom je utvrđeno da Zastupnički i Dom naroda Parlamenta FBiH nisu dosljedno primjenjivali pravilnike o reprezentaciji, stručnom obrazovanju i usavršavanju rukovodećih i ostalih državnih službenika i namještenika, te o obaveznom sadržaju i načinu popunjavanja obrazaca putnih naloga.
“U putnim nalozima evidentirani su pređeni kilometri, ali ne i relacija kretanja vozila, vrijeme polaska i povratka te ne možemo potvrditi opravdanost troškova po osnovu izdataka za gorivo, niti da su vozila korištena za službene poslove”, utvrdili su revizori.
Revizori nisu mogli potvrditi da je opravdana isplata oko 650.000 KM profesionalnim delegatima i poslanicima za topli obrok, troškove prevoza na posao i s posla i prevoza u dane vikenda parlamentarcima koji imaju pravo na odvojeni život.
Zaposlenima u stručnim službama oba doma lani je na platu isplaćeno 30.000 KM i to za prekovremeni rad. Revizori su istakli kako im je ovaj novac isplaćen samo na osnovu konstatacije da su radili prekovremeno bez opisa posla koji su obavljali. Zbog toga revizori nisu mogli potvrditi osnovanost uvođenja prekovremenog rada i iskazanih troškova.
Nezakonitim su ocijenili i isplatu oko 20.000 KM stručnim saradnicima izabranim iz reda naučnih, kulturnih i javnih ličnosti koji su bili članovi radnih tijela, jer pravo na ovu naknadu imaju samo izabrani dužnosnici, ali ne i stručni saradnici.
“Parlament FBiH je stručnim saradnicima, koji nemaju status parlamentaraca, isplatio oko 45.000 KM za dnevnice u zemlji i to mimo zakona o pravima izabranih dužnosnika”, uočili su revizori, naglašavajući da je istim radnicima za putovanje ličnim vozilom, takođe mimo Zakona o pravima izabranih dužnosnika, isplaćeno 21.500 KM.
Anto Baotić, sekretar Predstavničkog doma, juče nije bio u prilici da razgovara o nepravilnostima i uputio nas je na Izmira Hadžiavdića, sekretara Doma naroda, koji tvrdi kako je sav novac legalno potrošen.
“Kada govorimo o parlamentarcima, moramo imati na umu da oni imaju i građanski i krivični imunitet u obavljanju svojih dužnosti. A, dolasci i odlasci sa sjednica njihova su dužnost. I bila bi zloupotreba ako bismo ih pokušali sankcionisati”, istakao je Hadžiavdić.
Nezakonitosti
Predsjednica i potpredsjednici FBiH prošle godine su mimo Zakona o javnim nabavkama potrošili oko 45.000 KM, utvrđeno je revizijom.
Ured Borjane Krišto, predsjednice FBiH, najviše novca mimo Zakona o javnim nabavkama potrošio je za usluge održavanja i popravke vozila. Bez provedene zakonske procedure sa određenom firmom za ovaj posao sklopljen je ugovor od oko 19.000 KM.
Uredi potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe i Spomenke Mičić mimo Zakona o javnim nabavakama i provedene tenderske procedure potrošili su oko 21.000 KM za nabavku računarske opreme i kancelarijskog namještaja.  Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Neopravdano potrošili oko milion KM

    1. lemi

      halo, p a r l a m e n t trosi sredstva nezakonito!
      nevezano za to, u danasnjem glasu srpske ima clanak
      http://www.glassrpske.com/vijest/4/ekonomija/42887/cir/Nastavljen-trend-rasta-proizvodnje.html

      gdje dva analiticara, jedan iz swot, a drugi sa fakulteta, bistre aktuelne ekonomske teme. zaista, zapitajte se sta vi to izjavljujete pod plastom ‘ekonomskih strucnjaka’!
      sasa grabovac, ti bi trebao da znas, da poenta kapitalisticke privrede nije proizvodnja, vec profit. sta znaci sto je proizvedeno, kad nema profita ili je on prikriven, ili preliven!
      drugo, vujo vukmirica zaista lupeta. rafinerija nafte jedan od najznacajnijih proizvodjaca! HALO! profesore, sta je to bilans? sta su to transferne cijene? sta je to utaja poreza? sta je to kriminal? profesore, ajde u penziju.